Türkiye’nin önde gelen holdinglerinin tepe yöneticileri İstanbul’da ‘CEO’nun Ajandası 2014’te bir araya geldi.
Geleneksel CEO Club toplantıları kapsamında Türkiye’nin en büyük holdinglerinin CEO’ları İstanbul’da bir araya geldi. “CEO’nun Ajandası 2014” başlığıyla Vodafone’un desteğiyle gerçekleşen zirvede Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur, Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen ve Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, 2013 yılını değerlendirdi ve 2014 yılı beklentilerini paylaştı. Koç Holding CEO’su Turgay Durak rahatsızlığı nedeniyle etkinliğe katılmadı. Holdinglerin tepe yöneticileri 2013 yılında özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) 22 Mayıs’ta parasal genişlemeyi azaltacağını belirtmesinin ekonomileri etkilediğine işaret etti.
Yöneticilerin ve toplantıya katılanların Türkiye açısından üzerinde durdukları en önemli risk ise ‘cari açık’ olarak öne çıktı. Katılımcıların sorularının bir bölümünü de yine ‘cari açık – döviz açığı’ oluşturdu. CEO’ların siyasi değerlendirmelerde bulunmaktan kaçındığı gözlemlenirken, Türkiye ekonomisindeki riskleri fazla ön plana çıkarmamaları da dikkat çekti.
2014 yılı zor olacak
Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur, 2014 yılının zor bir yıl olacağını belirterek, “Avrupa’da bir hareket var, ama Türk iş adamları tedirgin bir Avrupa ile karşılaşacak. Kriz olmayabilir ama olumlu büyük bir gelişme de olmayacak. 2013 yılını muhtemelen ekonomi dışındaki konularda hatırlayacağız.
Yani Gezi Parkı olaylarının ekonomiye yansımasının ötesinde Türkiye’deki 10 yıl sonraki önemli anlardan birisi olarak hatırlanacağına eminim” dedi.
2014 siyasi açıdan kritik yıl
Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen ise 2014 yılının Mahalli İdareler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle siyasi olarak hatırlanacağını dile getirdi. Üzdiyen, 2013 yılının politik açıdan hatırlanabilir bir yıl olduğunu belirterek, “Ekonomik olarak 10 yıl sonra 2013’ü hatırlar mıyız bilmem ama siyasi olarak hatırlayacağız” dedi. Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan ise İthalat daha da artabilir
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Ekim ayı başında açıkladığı Orta Vadeli Program’ın (OVP) büyüme odaklı olmadığına, cari işlemler açığını tasarrufları artırarak azaltma yönünde bir hedef çizdiğine işaret ederek, “İç talebe dayalı bu program (OVP) haliyle ithalatta bir artışa, onun yanında ihracat tarafında da belli bir baskılamaya yol açabilir” dedi.
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul ise 2013 yılının ilk yarısının iyi gittiğini ancak ikinci yarısının FED’in kararları nedeniyle zor geçtiğini belirterek, “FED ortamı kararttı.
Bundan Türkiye olumsuz şekilde etkileniyor. Zira Türkiye’nin büyümesi dış borçlanmaya bağlı. FED 2014 yılında parasal genişlemeyi azaltacak, bunun sonucunda faizler yükselecek. Bol parayı bulamayacağız.
Cari açık nedeniyle Türkiye daha fazla etkilenecek. Burada küresel şartlara bağlı olarak petrol ve emtia fiyatlarında düşüş beklenebilir. Türkiye açısından önümüzdeki yıl seçim yılı.”
Vodafone’un yeni CEO’su Gökhan Yiğit, ilk konuşmasını CEO’nun Ajandası 2014’te yaptı ve yatırımların devam edeceği açıklamasında bulundu.
Şirketler karlarını çalışanlarıyla paylaşmalı
Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur, Türkiye’de tasarruf miktarının azlığı üzerine yöneltilen bir soru üzerine, toplumda tasarruf miktarının artabilmesi için şirketlerin kârlarının bir bölümünü ABD’de olduğu gibi çalışanlarıyla paylaşması gerektiğini ifade ederek, “Türkiye’de patron, çalışanlar ve hissedarlar var. İş dünyası ‘kazan – kazan’ ilkesini hayata geçirmelidir.” dedi.
HABER REVİZYON DERGİSİ ARALIK 2013