Türkiye, Kanada ve Peru’nun Aralık 2011’deki önergesi, Birleşmiş Milletler Genel Konseyi tarafından kabul edildi ve 11 Ekim, bu yıl ilk kez Dünya Kız Çocukları Günü olarak kutlandı. Dünya geneline bakıldığında, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kız çocuklarının insan haklarından payını alabilmesi için böyle bir girişimin başlatılması, konuyla ilgili umut verici gelişmeler olacağını düşündürmekte.
Gelişmiş ülkelerde çocuk hakları konusunda epey yol alınmış olsa da çocuk istismarı, çocuk yaşta annelik ve çocuk suçları üzerinde önemli çalışmalar ve yasal düzenlemeler yapılan konular.
Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde devlet çalışmalarının yanında, ulusal ve uluslar arası sivil toplum kuruluşları tarafından kız çocuklarının okuması, eşit muamele görmesi, kendini ifade etmesi, çocukluğunu yaşaması, fiziksel ve psikolojik gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlaması için çalışmalar yapılmakta.
Pakistanlı Malala
Pakistan’da, 2009’dan bu yana Gul Makai takma adıyla BBC Blog’da yazdığı günceler ile adını duyuran, Taliban’ın özel okuları kapatmasına tepkisini ifade eden ve kızların okula gitmeleri konusunda özgürlük isteyen 14 yaşındaki Malala Yousufzai, Taliban güçleri tarafından bindiği okul servisinde kurşunlandı ve ağır yaralandı. 2010 yılında kapatılan 600 okulu protesto eden genç aktivist ağır yaralandı ve kaldırıldığı askeri hastanede yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.
Malala Yousufzai’nin vurulmasının ardından Pakistan Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve diğer bazı devlet adamları da olaydan duydukları üzüntüyü ifade eden açıklamalarda bulundular ve saldırıyı gerçekleştirenlerin en kısa sürede yakalanacağı ve cezalandırılacağını belirttiler.
Taliban sözcüsü Ehsanullah Ehsan ise, Malala’nın Batı kültürünü yaymaya çalıştığını söyledi ve “yaşarsa affetmeyiz, kurtuluşu yok” açıklamasını yaptı. Malala’nın hastanede verdiği yaşam mücadelesi devam ederken Hindistan Pakistan arasında Taliban’ı protesto eden halk da çeşitli gösteri ve yürüyüşlerle destek verdi. Ülkede pek çok kadın ve çocuk, ellerinde taşıdıkları “Hepimiz Malala’yız” pankartları ile Malala’ya sahip çıktı.
İngiltere’ye tedavi için götürülen Malala, iyileşmeye başladı ve sevenlerine destek verdikleri için teşekkür etti.
Malala’ya dünyaca ünlü şarkıcılardan da destek geldi. Madonna, Los Angeles konserinde soyunarak Taliban’ı protesto etti ve izleyicilerinden, kız çocuklarının okuma hakkını desteklemelerini istedi.
2011 yılında Uluslararası Çocuk Barış Ödülü’ne aday gösterilen Malala, daha sonra Ulusal Malala Barış Ödülü adını alan Pakistan Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.
Ganalı Amina
Erken yaşta evlendirilmek istenen, öğretmenlerinin ve yerel otoritelerin işbirliği ile zorla evlendirilmekten kurtulan Amina, barış içinde yaşamak için eğitim hakkını savunan kız çocuklarından birisi. Çocuk haklarını ve kız çocuklarının okuma hakkını savunan Amina, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde çalışıyor ve konuyla ilgili yasal düzenlemeleri yapmaları konusunda yetkililere sesini duyurmaya çalışıyor. Amina, 2012 Uluslararası Çocuk Barış Ödülü Kız Adaylarından biri.
Hintli Anwara
Uluslararası Çocuk Barış Ödülü Kız Adaylarından bir diğeri ise Hintli Anawara. Kız çocuklarının satılması konusunda kötü bir şöhreti olan Hindistan’ın Batı Bengal bölgesinde yaşayan Anwara, babasının ölümünden sonra para karşılığı satıldığında 9 yaşındaydı. 2008 yılında yerel bir sivil toplum kuruluşu tarafından özgürlüğüne kavuşturulan Anwara, o zamandan bu yana kız çocuklarının satılmasına ve evlendirilmesine karşı savaşıyor. Okulu bırakmak zorunda kalan 200 çocuğun tekrar okula dönmesini sağlamanın yanında, pek çok kız çocuğunun satılmasını engelledi ve kızları tekrar ailelerine kavuşturdu. Bununla birlikte, yerel yönetimlere yaptığı sivil baskı ile çocuk yaşta evlendirilmek istenen bir çok kıza da yardım etti.
Türkiye’de Kız Çocukları
Ülkemizde kız çocuklarının durumuna baktığımızda en önemli sorunlardan bir tanesi, her geçen gün sayıları azalsa da fiziksel ve duygusal gelişimini tamamlamadıkları ve yasal olarak reşit olmadıkları halde evlendirilmeleri.
Türkiye, Avrupa’da çocuk gelinlerin en yüksek sayıda olduğu iki ülkeden biri. Bu ülkelerden bir tanesi Gürcistan, diğeri de Türkiye. 14 yaş altı evlenme oranı ülkemizde %14. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Araştırması ve TÜİK’in 2011’de yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de 181.036 çocuk gelin bulunuyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü sebebiyle kız çocuklarının gününü kutlarken, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından kurulan Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu’nun, 4 Nisan 2012’de yürürlüğe girdiğini belirtti ve kız çocuklarının insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmaları için farkındalık ve bilinçlendirmenin önemine dikkat çekti.
Sonuç olarak, bazı kültürlerde doğumu yasla karşılanan, düşünceleri değersiz kabul edilen, şiddete ve istismara maruz kalan ve bunu seslendirdiğinde yine suçlu kabul edilen, yaşamına dair kararlarda söz sahibi olamayan, pek çok özgürlükten mahrum kalan kız çocuklarına adanan bu günün kutlanışı, ulusal ve uluslar arası gündemde kız çocukları için daha büyük adımlar atılmasının önemini vurguluyor.
———————————————————————————————————————————————
GIRLS OF THE WORLD
The motion made by Turkey, Canada and Peru has been granted at the United Nations General Assembly and October 11th was celebrated as the International Day of the Girl for the first time. When the rest of the world is considered, it is thought that starting such an initiative to help girls in the non-developed and developing countries get their share from human rights will lead to hopeful progress on the issue.
Although developed countries have shown great progress on children’s rights, child abuse, child motherhood and juvenile crimes are the issues that considerable work is achieved and new regulations are made.
In the non-developed and developing countries, besides the governments, national and international Non-Governmental Organizations pay huge efforts to provide girls to get education and nondiscriminatory treatment, have freedom for self expression, have a good childhood and complete a health physical and emotional development.
Malala from Pakistan
14 year old Malala, who first came to public attention with the blog that she had been writing since 2009 at the BBC where she expressed her disagreement to Taliban’s shutting down private schools and demanded freedom for girls to attend school, was shot by Taliban on her school bus and was severely injured.
The young activist protesting the closure of 600 schools in 2012 has been severely injured and these days, she is struggling to survive at the military hospital she was taken.
After Malala Yousufzai’s being shot, the President, Prime Minister and some other statesmen have expressed their deep sadness of the incident and stated that those who attacked will shortly be arrested and punished.
Taliban Spokesman Ehsanullah Ehsan said that Malala was trying to spread Western culture and will not be excused if she survives.
While Malala is struggling to survive at the hospital, people all around the country took the streets, protesting Taliban and decrying the attack at rallies in many parts of the country. Many women and children have also supported Malala while they carried massive posters that said “We are all Malala”.
World famous singers also have expressed their support for Malala. Madonna got undressed to protest Taliban and asked the audience at her concert in Los Angeles for their support in the girls’ in their right to get education.
Nominated for the International Children’s Peace Prize in 2011, Malala was awarded the National Peace Award – subsequently renamed the National Malala Peace Prize in Pakistan.
Amina from Ghana
Amina is one of the girls, who was taken out of school to be forced into marriage, fortunately escaped from the situation with the cooperation of her teachers and local authorities and defends for the girls’ rights to get education is necessary to live a peaceful life. She, who defends the rights of children and strives for education for girls joins forces with NGO’s and local authorities and petitions the relevant authorities asking for constitutional changes. Amina is one of the two girls nominated for the International Children’s Peace Prize for 2012.
Anwara from India
The other nominee for the International Children’s Peace Prize for 2012 is Anwara who, after her father’s death, was sold to a human trafficker at the age of 9 in the West Bengal region in India, an area notorious for the trafficking of girls. Anwara who was freed by a local NGO in 2008 has been fighting the trafficking of girls and early marriage since then. Besides succeeding to help 200 children who had to leave school get back where they had left off, she has managed to help prevent several cases of girl trafficking and has reunited many girls with their families. In addition, she has helped prevent a number of early marriages by pressuring the local authorities.
Girls in Turkey
When the girls in Turkey are considered, although there is a significant decrease in the number, one of the most difficult situations they face is being forced to marry before they complete their physical and emotional development and reach the legal age.
Turkey is one of the two countries in Europe that has the higgest number of child brides. One of these two countries is Georgia and Turkey is the other. %14 of girls under the age of 18 is forced to marry in our country. According to the research of Hacettepe University Population and TUIK on population in 2001, there are 181.036 child brides in Turkey.
While she spoke for the World Day of the Girl on October 11, The Minister of Family and Social Politics Fatma Şahin stated that the Committee of Children’s Rights Monitoring and Evaluation has started functioning under the Child Services General Directorate on April 4 and she pointed out the importance of raising awareness and consciousness to the human rights of children so that they go through a whole and effective childhood.
As a result, the celebration of this day dedicated for girls whose birth is approached with mourning in some cultures, whose ideas are unvalued, who are subject to violence and abuse and still found guilt when they speak out besides not having a word in decisions about their own lives and being deprived of freedom in many issues, stresses the importance of taking greater steps for girls in the national and international stage.
HABER REVİZYON DERGİSİ ARALIK 2012
.