İnternet Hayatımızı Yönetiyor

Merak ettiğiniz, öğrenmek istediğiniz her şeyi kısa sürede kolaylıkla bulabildiğiniz hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen çağımızın en önemli buluşlarından biri şüphesiz ki internet.

 

İnternet’in kelime anlamı bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik ağ demektir. İnternet’in geçmişi özel ve sağlam bir bilgisayar ağı kurmak isteyen ve bu konuda 1960 yılında çalışmalar başlatan Amerika Birleşik Devleti sayesinde başlamıştır.

 
İnternete bağlanabilmek için telefon hattına ihtiyaç vardır. Mobil cihazlar ve bilgisayarlardan kullanımı oldukça rahattır.

 
İnternet yaygınlaşması en hızlı gelişen iletişim aracı olmuştur. İletişim araçları yaygınlaşması radyo için 38yıl, televizyon için 13 yıl iken internetin yaygın olarak kullanımı sadece beş yıl sürmüştür.

 
İnternet, aranılan bilgiye kolay ve hızlı ulaşım imkanı sağlar, merak ettiğiniz ama gidip göremediğiniz yerler hakkındaki bilgilere erişim imkanı sağlar, video, film, müzik ve sosyal paylaşım siteleri aracılığı ile eğlenceli vakit geçirmeye olanak sağlar. İnsanları ve ülkeleri birbirine daha fazla yakınlaştıran iletişim aracıdır.

 
İnternet ve bilgisayar kullanımının çok fazla faydası olduğu tartışılmazdır. Fakat her geçen gün zararlarına yenileri eklenmektedir.

 
Her gün milyonlarca insan şahsi bilgilerini farkında bile olmadan internet aracılığı ile hiç tanımadığı kişiler ile paylaşabiliyor. Bu yapılan bilgi paylaşımları internette yayılan virüslerden çok daha tehlikeli bir boyuttadır. İnternet’in bilinçsiz ve dikkatsiz kullanımı tehlikeli polisiye olaylara istemeden karışılması gibi sonuçlar doğurabilir.

 
Oyun ve sohbet odaları sayesinde güzel arkadaşlıklar, dostluklar oluşabileceği gibi taciz, tecavüz, hırsızlık ve cinayet gibi olaylara davetiye çıkarmaktadır.

 
Aşırı kullanıldığında aile içi iletişim ve paylaşımın azalmasına, vakit kaybına, zararlı siteler çocukların ve yetişkinlerin ruh sağlığının bozulmasına sebep olabilmektedir. Online olarak internet üzerinden oynanan oyunlar çocukların zamanlarını boşa harcamalarına ve şiddete yönelmelerine sebep olur.

 
İnternet ve oyun bağımlılığı sosyal ilişkileri olumsuz yönde ciddi bir biçimde etkiler. Çocuk sürekli bilgisayarda ve mobil cihazda vakit geçirdiğinden insanlarla iletişimi git gide azalır ve ileriki zamanlarda evden çıkma isteği azalır kendini yavaş yavaş sanal dünyasının içine kapatır. Yalnızlaşan çocuk bu tarz şeylere daha fazla yoğunlaşır. Çalışan aileler bu durumun farkına yeterince varamayabilir.

 
Zararlı yönlerini önleyici tedbirler alınmadığı sürece sonucu tehlikeli boyutlara ulaşan görünmeyen bir tehlikeye benzetebiliriz.

 
Bilgisayar oyunlarındaki en tehdit edici risk faktörü oynayanları şiddete teşvik etmesidir. İyi yönde değerlendirildiğinde oynayan kişilere faydası olabileceği gibi yanlış değer yargıları ve saldırganlaşmasını da sağlayabilir.

 
Oyunlar özellikle çocukları saygısız ve saldırgan bir hale getiriyor. Bilgisayar ve internet aracılığı ile çocuklar küçük yaşlarda öldürme ve şiddeti öğrenmeye maruz kalıyorlar. Dolayısıyla bu durum merhametsiz, sinirli nesiller yetişmesine sebep olabilir. Bunların zararını sadece çocuk değil ailesi ve toplum da çeker.

 
İnternet sayesinde olması gereken yaştan daha erken bir yaşta cinsellikle tanışan bir çocuk ileriki yaşlarında cinsellikle ile ilgili sapmalar yaşayabilir.

 
Amerika Birleşik Devletleri “Ulusal Medya ve Aile Enstitüsü” araştırmasına göre aileler teoride çocuklarının oyun oynamasına karşı çıkıp endişe duysalar bile aslında meselenin ciddiyeti kavrayamadıkları ortaya çıkmıştır. Bu tarz oyunlar çocukların sosyalleşmesine engel oluyor.

 

Yeni oyunlarda çocuklar sanal bir dünya içerisinden yaşatılmaya çalışılıyor. Çocuk oyunlarda birçok olumsuz koşulda şirket kuruyor, çok fazla korunan bir bankayı soymaya çalışıyor, oldukça uzun zaman alan stratejik savaşlar yapıyor, şehirler kuruyor. Bu oyunlara bir kez başladığı zaman oyun çocuk üzerinde bağımlılık yaratıyor. Oyunların üst sürümleri çok kısa zaman aralıklarında piyasaya çıkıyor ve aynı anda yüzlerce kişinin online olarak oynadığı oyunlar da var.

 
Oyunlarda ortalama bir oyun için milyon dolarlar harcanıyor. Dünya genelinde oyun sektörü 25 milyon dolarlık bir ciroya sahip.
Dikkat Edilmesi Gereken Konular

 
Bilgisayar veya mobil cihazla ilgilenmeye başladığında uzun süre başka hiçbir şeyle ilgilenmeyip vaktinin çoğunu orada geçiriyorsa,

 
Oyun veya internetle ilgilenmediği zaman huzursuz olup sıkılıyorsa,

 
Etkinliklere katılmayıp, gerçek oyunları oynamıyorsa,

 
Arkadaş buluşmaları ve sosyal etkinlikler yerine oyun oynamayı veya interneti tercih ediyorsa,

 
Ders çalışmak yerine bilgisayarda vakit geçirmeye çalışıyorsa,

 
Yukarıda belirtilenler arasında çocuğunuzun sergilediği davranışlar var ise çocuğunuzun bağımlı olduğunda şüphe duyabilirsiniz. Böyle bir durumda çözüm arayışına gitmeniz gerekir.

 
Teknolojiyi iyi yönde anlatarak, araştırma yapmasını sağlayarak biraz daha önüne geçebilirsiniz. Ebeveynlerin ilk yapacakları şey kendilerini de sorgulamak olmalıdır. Örneğin çalışan anne ve baba eve geldiği zaman neler yapıyor? Eve geldiği zaman işine evden devam etmesi, bilgisayar karşısında vakit geçirmesi, çok fazla televizyon izlemesi gibi etkenler çocuğu da olumsuz yönde etkileyecektir.

 
Eve alacağınız gerçek oyunlar, etkinlik malzemeleri zekasını ve kabiliyetlerini geliştirecek araçlar sayesinde sanal oyun ve bilgisayardan uzaklaştırabilirsiniz.

 
Derslerini bitirdikten sonra belli bir süre mükafatlandırır gibi bilgisayar kullanmasına izin verebilirsiniz. Böylelikle bilgisayarın veya oyunun doğal hakkı değil bir işi başardığında ödül olarak algılar. Bu durumlarda bilgisayar kapalı bir oda da değil de evin ortak kullanım alanında olması daha faydalı olacaktır.

 
Sanal ortamlardan ziyade arkadaşları ile vakit geçirmesini sağlamak, sosyalleşmesi için ortamlar hazırlamak sanal hayattan biraz daha koparacaktır. Burada asıl yapılması gereken çocuğu oyun ve bilgisayar sisteminden uzaklaştırıp ilgisini daha gerçekçi şeylere kaydırmaktır.

 

Mesela, resim yapmayı seven bir çocuğun ilgisini farklı boyama malzemeleri alarak ilgisini genişletebilirsiniz. Müziğe ilgi duyan bir çocuğa seveceği bir enstrüman alıp o konuya yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Bir spor dalı ile ilgilenmesini sağlayabilirsiniz, koleksiyon yapmaya yönlendirebilirsiniz bunu gibi etkinlikler ile hem onu meşgul edip hem de bilgisayar veya oyuna karşı olan ilgisini dağıtabilirsiniz.

 
Tüm bu uğraşlarınıza rağmen çocuğun ilgisi yine bilgisayar veya oyun üzerinde yoğunlaşıyorsa konusunda uzman bir kişiden yardım almanız gerekebilir.
Haber Revizyon kasım 201514

 

Haber Revizyon kasım 201515

 

Haber Revizyon kasım 201516

 

Haber Revizyon kasım 201517

 

Haber Revizyon kasım 201518

 

HABER REVİZYON DERGİSİ KASIM 2015