Kozmetik ürünler; vücuda sürülen, serpilen veya sprey şeklinde uygulanan, cildi ve saçı temizlemek, güzelleştirmek, çekiciliği arttırmak veya görüntüyü değiştirmek amacıyla kullanılan kimyasal ürünlerdir. Bu ürünlerin deride herhangi bir yapısal ve işlevsel değişikliğe yol açmaması gerekir.
Kokulu kozmetik ürünlerine dikkat!
Yapılan araştırmalar sonucunda, yalnızca ürünlerin değil, bu ürünlerin sunulduğu ambalajların da sağlığa zararlı olabileceği belirlenmiştir. Uzmanların en çok dikkat çektiği nokta, ürün ve ambalajlarda olmaması gereken madde, “ftalat” adlı kimyasal. Fazla miktarda ftalata maruz kalındığında; hormon düzeylerinde değişiklik, üreme sisteminde kısırlık, prematüre doğum, testosteron oranlarında farklılık, düşük sperm sayısı, obezite ve diyabet gibi rahatsızlıklara neden olabilen bu madde, plastikleri yumuşak ve esnek yapmak için kullanılıyor.
Şampuan, saç kremi, losyon, parfüm, oje, saç spreyi, gibi ürünlerde, özellikle kokulu ürünlerde bu maddenin olma olasılığı yüksek. Bu nedenle tüketicilerin, aldıkları ürünün içeriğine bakmaları ve ftalat içermeyen ürünleri tercih etmeleri öneriliyor.
Ambalajların ftalat içerip içermediği ise ancak denetimler sayesinde belirlenebilmekte.
Dermokozmetik ürünler; herhangi bir cilt problemini tedavi edebilirken, kozmetik ürünler; var olan yüzeyi kapatmaktadır. Dermokozmetik ürünler herhangi bir yan etki içermez ve cildin yapısını bozmazlar. Kayısı çekirdeği yağı, jojoba yağı, seramid, soya yağı, lavanta yağı, ıhlamur ağacı ekstresi, retinol (A Vitamini) gibi cilde yardımcı içerikler bulunur. Burada dikkat edilecek nokta, doğru şekilde ve miktarda kullanılmalarıdır.
Cilt tipine uygun ürün seçilirse, üründen alınacak etki artar ve ciltte oluşabilecek problemler en aza iner. Örneğin; yoğun meyve asidi ya da glikolik asit içeren bir ürün, dermokozmetik olarak denenmiş de olsa hassas ve alerjik bir ciltte yüksek yüzdelerde kullanıldığında çok ciddi cilt problemlerine yol açabilir.
Türk Eczacıları Birliği İlaç Dışı Ürünler Komisyonu’nun hazırladığı raporda, Sağlık Bakanlığı’nın, eczanelerde satılan dermokozmetik ürünlerin niteliği ve üretim koşulları ile firmaların yeterliliğine karar vermediğine dikkat çekiliyor ve bu işlemin, yalnızca bir kayıt işlemi olduğu ifade ediliyor.
Sağlık Bakanlığı Kozmetikler Şube Müdürlüğü yaptığı duyuruda, kozmetik ürünlerin piyasaya arz öncesi izin işlemlerinin kaldırılarak, bildirim ve piyasada denetim sisteminin getirildiğini açıklamıştı. Aynı açıklamada, “bir kozmetik ürünün topluma güvenli ve mevzuata uygun bir biçimde sunulmasından o ürünün üreticisi sorumludur” deniyor.
HABER REVİZYON DERGİSİ ARALIK 2013