Lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’nca düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Ödül Töreni, Antalya’da Kepez Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezinde yapıldı.
Bu yıl 49.su düzenlenen yarışmada toplam 11 Proje Birincilik Ödülüne; 21 Proje İkincilik Ödülüne ve 31 Proje Üçüncülük Ödülüne layık bulundu. 27 Projeye Teşvik Ödülü verilirken; Antalya Bilim ve Sanat Merkezinden Buse Dikmen Yılın Genç Araştırmacısı; Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesinden Öykü Simay Şağban ile Melike Nur Dumlupınar “Çevre Bilinci Tematik Ödülü”nü kazandılar.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, açılış konuşmasında, bu yarışmanın kazananının ya da kaybedeninin olmadığını; öğrencilerin buraya gelmelerinin, bu sürecin içinde yer almalarının daha önemli olduğunu belirtti ve süreçte yer alan herkese teşekkür etti.
Prof. Dr. Mandal, bilgi üretiminde 60’lı yıllardaki anahtar kavramın üretmek olduğunu, 70’li yıllarda bunun düşük maliyetle üretmek hale geldiğini, 80’lerde kalite kavramının devreye girdiğini, 90’larda hız faktörünün eklendiğini anlattı. 2000’li yıllara gelindiğinde bunların tümünün önem taşıdığını, ancak rekabetin devreye girdiğini belirten Prof. Dr. Mandal, 2010’lu yıllara gelindiğinde bilgi üretimindeki farklılığın iş birliği olarak meydana çıktığını söyledi. Tüm dünyada bilgi üretme yönteminin değiştiğine işaret eden Prof. Dr. Mandal, Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına katılan her öğrencinin yaptığının, iş birliğine yönelik bilgi üretmek olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Mandal, “Bazı arkadaşlarınız dersleriyle ilgilenir. Müfredatı takip eder. Siz, bu yarışmalara katılarak, kendi bilginizi de ortaya koyacak işlerle ilgileniyorsunuz. Kendi başınıza değil, arkadaşlarınızla, takım heyecanıyla başarıya ilerliyorsunuz. Bu sayede hem kendinize hem ülkemize katkı sağladığınız için sizlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Nitelikli bilgi” ve “nitelikli insan” kavramlarının üzerinde duran Prof. Dr. Mandal, “nitelikli bilgi üretmeden, rekabet etmek mümkün değil. Nitelikli bilgi üretmek için nitelikli insana ihtiyaç var. Dolayısıyla sizin yaptığınız tüm fayda ve çabalar önemli bir faktör” dedi. Yarışmaya yapılan başvuruların geçen yıla oranla artış göstermesinin kendilerini heyecanlandırdığına değinen Prof. Dr. Mandal, “Başvurular bu yıl yüzde 16 büyüdü. Bu, güzel bir değişim. 81 il arasından en çok başvurunun İstanbul’dan yapılmış olması, hem büyüklüğü hem de kalabalık olması göz önüne alındığında, gayet doğal. Ancak genel olarak baktığımızda, başvuruların her coğrafyaya yayıldığını görüyoruz. Ülkemizin her coğrafyasına yayılan bir başvuru var, bu da bizi heyecanlandırıp sevindiriyor” dedi.
Vali Yardımcısı Ateş: “TÜBİTAK’ın Yarışmalarını Çok Anlamlı Buluyorum”
Antalya Vali Yardımcısı Nurettin Ateş de, konuşmasında, ülkemizdeki genç nüfus oranının birçok ülkeye göre daha fazla olduğuna vurgu yaparak, genç nüfusun nitelikli bir biçimde yetiştirilmesinin önemine işaret etti. İyi bir eğitim sistemine sahip olmamız gerektiğini belirten Ateş, gençlerimizi geleceğe hazırlamamız, bilgiyle donatmamız gerektiğini belirtti. Ateş, “Türkiye’nin bilimsel araştırma kurumu olan TÜBİTAK, Türkiye’nin dört bir tarafındaki çocuklarımızı bu alanlara teşvik eden yarışmalar düzenliyor. Hem maddi hem manevi anlamda destek sağlıyor. Bunu çok anlamlı buluyorum. Bu yarışmalar sayesinde nitelikli projeler ortaya çıkmaktadır. Ben bu projelerin bir ürüne dönüşmesini ve artık üretime geçmesini temenni ediyorum” dedi. Dünyada pek çok alanda pek çok değişim yaşandığına işaret eden Ateş, “Bu dünya çok rekabetçi bir dünya, ayakta kalabilmek için sizin de sürekli bir bilgi üretmeniz, yeni bir ürün geliştirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde sürekli bilgiyi, teknolojiyi ithal eden taraf olursanız bir süre sonra ülkenin kaynakları tükenir ve fakirleşmeye başlarsınız. Dolayısıyla gelişmiş ülkeler arasında olmak istiyorsanız özellikle bilgi üretmek, yeni bilgiler ve teknolojiler katma değeri yüksek ürünler üretmeniz gerekiyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Birincilik ödülleri TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Antalya Vali Yardımcısı Nurettin Ateş tarafından takdim edildi. İkincilik ödülleri Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Alanya HEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durdu Öner ve MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz; Üçüncülük Ödülleri Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Gürpınar, Antalya Bilim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Kambur, BİDEB Başkanı Dr. Ünal Gündoğan; Teşvik Ödülleri MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Ar-Ge ve Projeler Daire Başkanı Gülderen Gültekin, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ve TÜBİTAK TUG Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık tarafından verildi.
Yarışmaya Başvurular Geçen Yıla Göre Yüzde 16 Oranında Arttı
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’nca Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Kodlama, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Teknolojik Tasarım alanlarında düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına 2018 yılında yapılan başvurular, geçen yıla oranla yüzde 16 oranından artış göstererek toplam 16 bin 181 oldu. Yarışmaya başvuran 24 bin 320 öğrencinin 13 bin 303’ü kız, 11 bin 17’si erkek öğrenci oldu.
12-15 Mart 2018 tarihleri arasında Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul-Asya, İstanbul- Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezi ilde eş zamanlı olarak 1.200 proje sergilendi ve bu sergilerde her bir proje üç akademisyen tarafından değerlendirilerek alınan ortalama puanlara göre 219 proje finalist olarak belirlendi. Projeler, 16-18 Nisan 2018 tarihleri arasında Antalya-Kepez Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezinde sergilendi.
İlk Üçe Giren Öğrencilere Üniversite Sınavında Ek Puan
Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması’nın final aşamasında birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülü alan öğrenciler, üniversite sınavına girecekleri yıl ödül aldıkları alanla ilgili Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Kontenjan Kılavuzu’nda belirtilen bölümleri tercih etmeleri halinde, yarışmada aldıkları dereceyle orantılı ek puan uygulamasından yararlanacaklar. Öte yandan yarışmanın final aşamasında derece alanlar arasından akademik jüri tarafından belirlenen projeler, ABD’de düzenlenen Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı (INTEL-ISEF) Proje Yarışmasına ve Avrupa Birliği (AB) Genç Bilim İnsanları Proje Yarışması’na katılacaklar. Söz konusu yarışmalarda ‘birincilik, ikincilik ve üçüncülük’ derecesi elde eden proje sahibi öğrenciler, üniversite sınavına girdikleri ilk yıl ÖSYM Kontenjan Kılavuzu’nda belirtilen ilgili bölümlere sınavsız yerleştirme hakkından da faydalanacaklar.