Paintball

Haber Revizyon Dergisi Yayın Koordinatörü Murat AKTÜRK 10 yıldır ülkemizde oynanan ve gün geçtikçe yayılan PAINTBALL sporunu araştırdı.

PAINTBALL NEDİR?

Paintball son 20 yıldır tüm dünyada yaygın bir biçimde oynanan, oyuncuların rakip takım oyuncularını içi boya ile doldurulmuş küçük jelatin veya plastikten toplardan oluşan mermiler kullanan silahlarla belli bir parkur içinde oynanan, bir takım ve strateji sporudur. 10 yıldır ülkemizde de oynanmaya başlamış olup gün geçtikçe yayılmaktadır.

OYUNUN AMACI

Oyunun amacı ise verilen görevi gerçekleştirmektir. Eğer belirlenmiş biçimler uygulanmamakta ve tekrar edilmekte ise buna “senaryoyu uygulamak” denir. Amaç belli bir süre içinde karşı takımın kalesindeki bayrağı ele geçirmek, bir rehineyi kurtarmak, başkanınızı güvenli bir şekilde hedefe ulaştırmak, karşı takımın tamamını elemek, tek başına vurulmadan kalan son kişi olmaya çalışmak, bir kaçağı yakalamak, bir tepeyi savunmak, bir köprüyü uçurmak veya ikili timlere ayrılıp diğer timleri elemek gibi birçok seçenekten oluşabilir. Oyunun temel kuralı çok basittir. Üzerine gelen mermi ile boyanan oyuncu oyundan çıkar; yani o oyun için ölür.

PAINTBALL’DA SENARYOLAR

1. Çift Bayrak: Dünyada en çok oynanan, klasik paintball oyunudur. Takımlar oyun alanının iki ucunda bulunan istasyonlardan başlarlar. Amaç karşı takımın istasyonunda bulunan bayrağı alıp önceden belirlenmiş noktaya getirmektir.

2. Tek Bayrak: Takımlardan birinin bayrağı koruduğu, diğerinin ise ele geçirmeye çalıştığı bayrak oyunudur.

3. Bayrağı Kap: İki takım alanın iki ucundaki istasyonlardan oyuna başlarken ortadaki bir noktada duran bayrağı almaya ve karşı takımın istasyonuna ulaşmaya çalışmaktadırlar.

4. Başkanı Koru: Oyunculardan biri veya isteğe bağlı olarak bir hakem ya da seyirci “başkan” seçilir.

Takımlardan biri “Başkan’ın Adamları” yani korumalarını oluştururken, diğer takım “Saldırganlar” rolünü üstlenmektedir. Senaryonun hedefi başkanı belli bir sürede ana istasyondan çıkartıp, hedef istasyona ulaştırmaktır.

5. Rehine Operasyonu: Bu senaryoda da yine bir oyuncu veya isteğe bağlı olarak bir hakem ya da seyirci “Rehine” olmakta ve “Hakim Tepe”de “Saldırganlar”ın elinde rehin tutulmaktadır.

“Kurtarıcılar”ın görevi ise verilen süre dolmadan rehineyi “sağlam olarak” kurtarmaktır.

6. Son Adam: Bu oyunda herkes tektir. Süre kısıtlaması yoktur. Elenmeden kalan son oyuncu kazanır. Senaryonun en ilginç yönü “Geçici Anlaşmalar” kuralıdır.

Bu kural gereği oyuncular kendi aralarında diğer oyuncuları eleyinceye kadar birlikte çalışmak için geçici olarak anlaşabilirler. Fakat bu anlaşmalara sadık kalmak zorunda değildirler!

7. Buddy: “Son Adam” senaryosuna benzer, ancak bu senaryoda 2 kişilik timler söz konusudur ve geçici anlaşma yapma imkanı yoktur.

Elenmeden kalan son tim oyunu kazanır.

8. İki Takım Girer; Bir Takım Çıkar: Aslında klasik bir speedball, “Combat” senaryosu olan oyunun kuralları basittir; oyun alanına 2 takım girer; kalan kazanır!

9. Tavşan Kaç: Oyunculardan biri “Tavşan” olur; diğer oyuncular ise “Avcı”.

10. Firar: Karşı takımın bir oyuncusu ‘Kaçak’ olur, diğer takım ise ‘Gardiyanlar’

11. Terminator: Oyunculardan biri Terminator olur ve yok etmeye başlar; durdurmanın tek yolu vardır; elinden vurmak…

Paintball Oyunları

Sancak Alma: Paintball oyunlarının en yaygın oynanan şeklidir. Her takımın bir karargâhı vardır.

Takımlar bu karargâhlarda bulunan sancakları ele geçirmeye ve kendi karargâhlarına taşımaya çalışır.

Hazine Avı: Paintball oyunlarının en ileri düzeyidir. Çok büyük alanlarda harita, pusula, casuslar vs. kullanılarak oynanır.

Speedball: Genel olarak “sancak alma” kuralları geçerlidir. Ancak “sancak alma” dan farklı olarak “speedball” oyun sahası düzdür ve arkasına saklanılan barikatlar arasında mesafe vardır. Dolayısıyla oyuncular hızlı hareket etmelidirler.

Sup’airball: “Speedball” gibi düz bir alanda, ancak aralarında belirli bir mesafe olan şişme barikatlar olan sınırları dar bir alanda oynanır. Karşılıklı iki kale ve sancak vardır. Oyuncular bu sancağı almak için çalışırlar.

Paintball için farklı oyun türleri geliştirilebilir. Kapalı alanlarda da oynanan paintball oyunları vardır.

Oyunun Kuralları

1. Hakemlerin kararlarına itiraz edilmez.

2. Hakemlere atış yapılmaz.

3. Her takımın bir “Takım Kaptanı” vardır

4. Her iki takım da başlangıç noktalarının içerisinde yer alır, takım kaptanları takımları hazır olduğunda ellerini kaldırarak bunu orta hakeme bildirirler.

5. Orta hakem sırasıyla şu uyarıları yapar: “Hazır, Maske Tak, Emniyet Aç” ve orta hakemin 1 kez düdük çalmasıyla oyun başlar.

6. Oyuncu Tüfeğinin veya vücudunun neresinden boyanırsa boyansın elenir.

7. Oyun “Boya” (Paint) esasıyla oynanır. Oyuncunun elenmesi için vurulan oyuncunun mutlaka boyanması gerekir. Boyandığını hakeme teyit ettirmeden oyundan çıkan oyuncu; “temiz” olsa dahi tekrar oyuna dönemez.

8. Siper vb. gibi engellere çarpıp patlayan kapsüllerden oyuncuya boya sıçramasına “Sprey Etkisi” denir. “Sprey Etkisi” oyuncuyu elemez. Direkt vuruş gereklidir.

9. Aynı anda iki oyuncu birbirini boyamışsa her ikisi birden elenir.

10. Bayrak taşıyan oyuncu elenirse bayrağı elendiği noktaya bırakır. Hakem gerek görürse bayrağı görünen bir yere koyabilir.

11. Oyun alanı dışına çıkan oyuncu elenmiş sayılır.

12. Elenen oyuncu en kısa yoldan alanı hızla terk eder.

13. Rakibini boyadığını düşünen oyuncu, hakeme “Hakem, Kontrol” veya “Boya Kontrolü” diye seslenerek kontrol ister. Kontrolü kötü niyetle kullanan oyuncu ihtar alır.

14. Hakem kontrol edeceği oyuncuya yaklaşırken; tek elini havaya kaldırır ve “Hakem Kontrolü” diye bağırır. Bu oyuncu o andan itibaren “nötralize” olmuştur. Kendisine atış yapılamaz, kendisi de atış yapamaz, kontrolü isteyen oyuncu bu sırada yer değiştiremez. Ancak oyun diğer oyuncular için (kontrol isteyen de dahil) devam eder.

15. Oyun sırasında kapsülü biten oyuncular hakemlerden kapsül alabilir. Ancak bu sırada oyun durmaz. Oyuncu loader (kapsül haznesi) kapağını açar; hakem kapsülleri tüpten boşaltır ve uzaklaşır. Oyuncu bu sırada vurulursa elenir.

16. Oyun sırasında kapsül alan oyuncu daha sonra adının yazdırıldığını teyit etmelidir.
17. Kapsül iadesi yoktur.

18. Oyuncu siperle birlikte hareket edemez.

19. “Elenen Oyuncu Sessizliği”; elenen oyuncunun hiçbir şekilde diğer oyunculara bilgi vermemesidir.

20. Oyun şu hallerde sona erer; görevin gerçekleşmesiyle, sürenin bitmesiyle, takımlardan birinin tamamen elenmesiyle.

21. Hakem 3 kez düdük çalarak oyunu bitirir ve “Oyun Bitti” diye bağırır.

22. Oyun bitince oyuncular tüfeklerini emniyete alır. Havaya veya etrafa atış yapmak kesinlikle yasaktır.

23. Acil bir durum olduğu takdirde hakem gene 3 düdük çalarak oyunu durduracaktır. Bu durumda herkes sabit kalır ve sorun giderildikten sonra oyun hakem düdüğüyle başlar.

24. Takım kaptanları puanlamada hakemin yanında bulunur. Puanlamada hakemin yanında bulunmayan kaptanın itiraz hakkı yoktur.

25. Oyuncuların sportmence davranması beklenir.

26. Kurallara veya hakem kararına uyulmaması halinde, hakem takıma ihtar verecektir.

27. Maskesini çıkaran oyuncu 2 ihtar alır ve oyundan çıkarılır.

28. 3 ihtar alan takım 50 puan kaybeder.

29. Güvenlik kurallarının ihlali halinde hakem oyuncuyu oyundan atabilir. Maçı iptal edebilir.

30. Oyun alanında maskesini çıkaran oyuncu oyundan çıkartılır ve 2 ihtar alır.

Kullanılan Malzemeler

Paintball tabancalarının birçok markası ve modeli vardır.

Paintball tabancaları mermisini çok hızlı atar ve çıplak vücuda geldiğinde çok can yakar.

Bu sebeple korunmasız oynamak çoğu yerde tehlikeli ve yasaktır.

Hatta bazen ciddi morluklara bile yol açabilir.

Paintball’da her oyuncunun yüzünde, kırılmaz camlı özel bir maske ve elinde ise özel, gazlı silahları vardır.
Bu silahlar görünümleriyle gerçek silahları andırır, ancak farklı olarak bunlar öldüren mermiler değil; boyayan kapsüller atar.

Kapsüller görünüm olarak misketten farklı değildir, üstleri plastik benzeri bir malzeme kaplı olan bu malzeme, doğa dostudur ve çevreyi kirletmeden kendiliğinden yok olur. Kapsülün içindeki boya ise gıda boyasıdır.

Yani doğaya ve insanlara zararlı değildir, ayrıca giysilerden de ıslak bir bezle dahi kolayca çıkabilir.

haber revizyon 2014 temmuz paintball 1 haber revizyon 2014 temmuz paintball 2 haber revizyon 2014 temmuz paintball 3 haber revizyon 2014 temmuz paintball 4 haber revizyon 2014 temmuz paintball 5 haber revizyon 2014 temmuz paintball 6 haber revizyon 2014 temmuz paintball 7 haber revizyon 2014 temmuz paintball 8

HABER REVİZYON DERGİSİ TEMMUZ 2014