Prof. Dr. Arif Verimli – Tatile Gidiyoruz

Tatile Çıkmanın Çalışanlar Üzerindeki Etkileri;

 

Haber Revizyon: Tatile çıkmamanın çalışanlar üzerindeki etkileri nelerdir? Tatil yapan çalışanın kendine, çalıştığı kuruma ve işine nasıl katkıları olur?

Prof. Dr. Arif VERİMLİ: İşsizlik. Yaşam standartının altında para kazanmak. en ağır stres faktörlerinin başında olmakla birlikte çalışmak, iş sahibi olmak da hangi sektör olursa olsun bedensel ya da zihinsel aktiviteyi, çalışmanın kişiler arası gerektirdiği bilinmektedir. Aşırı zihinsel ve bedensel uğraş enerji gerektiren kişiler arası ilişkiler bütün bir yıl boyunca insanların yorulmalarına, tükenmelerine, aşırı şekilde de gerilime yol açmaktadır. Dinlenmek kişinin zihinsel, bedensel ve duygulanımsal gevşemesini sağlamaktadır.

Zihinsel, fiziksel ve duygulanımsal gerginliklerin yol açtığı duruma biz “tükenme sendromu” diyoruz. Tükenme sendromu dikkatin dağılmasına, iş veriminin düşmesine, sürgit devam eden gerginliklerin ve streslerin geri dönülmez biçimde bedende organsal değişikliklere yol açmaktadır. Örneğin hipertansiyon, spastik kolon.

Tatil yapan çalışan dikkat ve konsantrasyonunu toplar, bedenini dinlendirir, zihinsel ve bedensel gerginliklerini giderir, beynini dinlendirir, enerji toplar. sonuç olarak tatil yapan çalışanlar işyerlerine daha enerjik, gerginliklerden arınmış şekilde döner ve daha verimli olurlar.

Haber Revizyon: Çalışanların yıllık izinleri en az ne kadar sürmelidir. İzin sürelerinin tamamı bir seferde mi kullanılmalı, yoksa bölünmesi mi daha sağlıklı olur? Bölünecekse ne kadar arayla yapılmalıdır?

Prof. Dr. Arif VERİMLİ: Bütün dünya literatürü insanların yıl içinde hafta sonları dışında da daha uzun süreli dinlenmeler yapmaları gerektiğini ortaya koymuştur.Yıllık tatiller yılın herhangi bir zamanında yapılabilir.

Yılda 1 ya da 2 kez de yapılabilir. Ancak başarıya dönük, mükemmeliyetçi ve titiz kişilik yapıları gösteren A TİPİ KİŞİLİK’ de tatile başladıklarından 3 gün sonra dinlendikleri ve tatil bitimine 3 gün kala tekrar işleriyle ilgili planlamalar yaptıkları görülmüştür.

Bu sebeple tatiller 1 hafta olmamalıdır. 1 haftalık tatil bu kişilik yapısı için yeterli olmayacaktır. Tatil süreleri en az 15 gün olmalıdır. İzinleri bölünerek kullanılmasından çok tek seferde kullanılması işten ve gerginliklerden iyice uzaklaşmayı sağlayacağından daha sağlıklıdır.

Haber Revizyon: İzinler mutlaka yaz aylarında mı yapılmalıdır? İzinlerin kullanılması için en uygun dönem hangisidir?

Prof. Dr. Arif VERİMLİ: Bu daha çok ilgi alanlarına göre belirlenebilecek bir tercihtir. Kış mevsiminden ve kış sporlarından hoşlananlar kışı, yazdan, güneşten, denizden, sıcaktan ve yaz sporlarından hoşlananlar yaz mevsimini tercih etmelidirler.

Ülkemiz bir kuzey yarım küre ülkesi olduğundan güneş ışığının yaz aylarında dik gelmesi güneş ışığından yararlanmanın insan ruh sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin olduğunun ortaya çıkması ve ülke olarak şartlandığımız sistemin (eğitim-öğretim dönemleri) yaz aylarındaki tatile odaklanmış olması tatil deyince yaz mevsimini akıllara getirmektedir.

Ancak tatil ayaklarını uzatmak değildir. Bu sebeple bir mevsime bağlanamaz. Yaz tatilleri giyecek, konaklama anlamında biraz daha masrafsızdır yalnızca.

Haber Revizyon 2014 HAZİRAN arif verimli 1 Haber Revizyon 2014 HAZİRAN arif verimli 2

 HABER REVİZYON DERGİSİ HAZİRAN 2014

Bir cevap yazın