Aşırı Sıcak Havalara Dikkat!

Aşırı hava sıcaklıkları çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getireceği için bu hava koşullarında biraz daha fazla dikkatli olmak gerekmektedir.

 

Nem ve sıcaklık artması ile vücut ısısı da artmakta olup metabolizmamız bu duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır.
Normal zamanlarda vücudumuz terleme yolu ile ısısını dengeli korumaya çalışır. Fakat aşırı sıcak havalarda bu işlemde başarılı olamaz.

Özellikle kronik hastalığı olanlar, çocuklar, yaşlılar da vücut sıcaklığının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Kişinin bulunduğu ortamdaki nem oranı aşırı fazla ise kişi terler ama bu terleme ile vücut sıcaklığında önemli bir değişiklik olmaz.

Aşırı Hava Sıcaklarından En Çok Etkilenen Gruplar

Hamileler
Açık alanlarda çalışanlar
65 yaş üzeri yaşlılar
Bakıma ihtiyacı olanlar
Aşırı kilolular
Kronik hastalığı bulunanlar (şeker hastalığı, kalp – damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, beyin – damar hastalıkları, böbrek hastaları, karaciğer hastaları, solunum sistemi hastaları)
Sürekli ilaç kullanan kişiler (tansiyon, idrar söktürücü, uyku ve depresyon ilaçları)
Sokak çocukları ve evsizler
Aşırı sıcak havalardan özellikle yalnız yaşayan yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar en çok risk taşıyan gruptadır.

Aşırı Sıcak Havalarda Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Güneşin tam tepede olduğu günün en sıcak saatlerinde saat 10:00 / 16:00 arası mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
Güneş altında herhangi bir koruyucu önlem almadan çalışılmamalı, fazla hareket edilmemeli, sık sık tuz içeren sıvı gıdalar alınmalıdır.
Giysiler hafif bol ve açık renkte seçilmeli kafamızı direkt güneş sıcaklığından koruma amaçlı şapka takılmalı, yine güneşin zararlı ışınlarından gözlerimizi korumak için güneş gözlüğü takılmalıdır.
Spor yapmak için sabah erken veya akşam saatleri tercih edilmelidir. Ağır fiziksel spor aktivitelerinden kaçınılmalıdır.

Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.
Güneş gören pencere ve kapılar güneşlik ile gölgelendirilmelidir.
Park edilmiş araçların içinde çocuk, bebek, engelli ve evcil hayvanlar kesinlikle bırakılmamalıdır.
Vücut sıcaklığının yükselmemesi için mümkünse sık sık duş alınmalıdır. Duş almanın mümkün olmadığı durumlarda ise eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalıdır.

Aşırı Sıcak Havalarda Nasıl Beslenilmelidir?

Her gün en az 14 su bardağı su içilmelidir. Bu ortalama 2 – 2,5 litre su yapmaktadır.
Sabah kahvaltısında taze sebzeler, az yağlı peynir, kafein içeren içecekler yerine süt, kuşburnu veya ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
Ana yemeklerde yağlı kızartma yerine ızgara, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirilmiş yemekler yenmelidir.
Aşırı sıcak havalarda vücut direncini artırmak için bol miktarda meyve, sebze ve mineral alınmalıdır.
Sıvı alımında çay, kahve ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Çok soğuk ve buzlu içecekler mide kramplarına neden olacağından dolayı tüketilmemelidir.
Açıkta satılan yiyecek ve içeceklerin bozulma olasılığı düşünülerek tüketilmemeli. Yeni açılan bir gıda maddesi de açıkta bekletilmemelidir.

Haber Revizyon 2015 Ağustos aşırı sıcaklar1

 

Haber Revizyon 2015 Ağustos aşırı sıcaklar 2

HABER REVİZYON DERGİSİ AĞUSTOS 2015