Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) inovasyon kültürünü Anadolu’ya yaymak amacıyla Arçelik A.Ş ve TEB stratejik ortaklığıyla Ankara’da düzenlediği İnovasyon Haftası tamamlandı. İki gün boyunca süren etkinlikleri yaklaşık 5 bin kişi takip etti. Dünyaca ünlü gezegen bilimciler, yerli ve yabancı mucitlerin yanı sıra; pek çok akademisyen, işadamı ve yazar başkentlilerle buluştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Arçelik A.Ş ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) stratejik partnerliğinde, inovasyon kültürünü Anadolu kentlerine yaymak amacıyla ilki İzmir’de düzenlenen etkinliklerin ikincisi Ankara’da yapıldı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ev sahipliğinde, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda gerçekleştirilen açılışa, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yanı sıra partner ülke İrlanda İş ve İstihdam Bakanı Ged Nash, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Birlik başkanları, akademisyenler, profesyoneller, öğrenciler ve çok sayıda ziyaretçi katıldı.
Depremler önceden bilinebilecek mi?
NASA Jet Propulsion Laboratuvarı Başkanı ve “gezegen kaşifi” olarak tanınan Charles Elachi tarafından yapılan sunum büyük ilgi gördü. Özellikle Mars yüzeyine yönelik çalışmalarını anlatan Elachi, bugün insanların cep telefonlarında kullandıkları basit kamera sistemlerinin bile inovasyon çalışmaları sonucu ortaya çıktığını hatırlattı. Yeni geliştirdikleri bir radar sistemi ile yerkabuğu hareketlerini deprem öncesi ve sonrasıtespit edebildiklerini açıklayan Elachi, “Bu inovatif gelişme özellikle Türkiye gibi deprem ülkeleri için çok önemli” dedi.
Etkinliğin ikinci günü işadamlarının inovasyon konulu sunumlarıyla başladı. Hexagon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum konuşmasında Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için küresel ihtiyaçlara cevap verebilen inovatif çözümler üretmesi gerektiğini söyledi. TEB Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil ise Türkiye’nin ciddi oranda girişimciye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak; TEB olarak, TİM ile işbirliği halinde Türkiye’nin her yerinde girişim evleri açacaklarını açıkladı.
“KOBİ’ler zararlı”
Türk Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ise konuşmasıyla yeni bir tartışma başlattı. KOBİ’lerin Türkiye için zarar olduğunu söyleyen Sancak, “Bize hep küçük güzeldir diye öğretildi. Marka yaratmak zorundayız. KOBİ’lerin ekonomiye zararı var. Küçük israftır. Küçüklerden bir şey çıkmaz. Markalaşmak için büyüklere ihtiyacımız var” diye konuştu.
“Bugün sinemaya Edison sayesinde gidiyoruz”
Yaratıcı düşünme hızlandırılmış öğrenme ve inovatif liderlik alanında öncü bir yazar olan Michael Gelb, İnovasyon Haftası kapsamında yaptığı sunumla salona damgasını vurdu.
Yaratıcılığın, inovasyonun başlangıcı olduğunu vurgulayan Gelb, şöyle konuştu: “Eğer yaratıcılığı öğrenmek istiyorsanız. Sizlere en büyük rol model olacak isimler, hiç kimse uçmayı düşünmezken paraşütü icat eden Leonardo Da Vinci ve dünyayı aydınlatan Thomas Edison’dur.” Herkesin Edison’un en büyük buluşunun ampul olduğunu düşünerek yanıldığını anlatan Michael Gelb, “Thomas’ın en büyük buluşu ampul değildir. O bütün dünyayı aydınlatmanın sistemini buldu. Bu da yetmedi gramofonu icat ederek, bizim bugün kayıttan müzik dinlememizi sağladı. Sinema kamerasını da o icat etti. Bugün sinemaya gidebiliyorsak Edison’un sayesinde oldu” diye konuştu.
İyimser olun uzun yaşayın
Thomas Edison’un ışık, ses ve görüntü alanlarındaki buluşlarıyla dünyayı değiştirdiğini ifade eden Gelb, salondaki gençlere şu öğüdü verdi: “Amaçlarınızı tutkularınızla uyumlu hale getirin. Amaca ulaşmak için kendinize bir rol model belirleyin. Kalbi ve hedefinizi aynı anda kullanırsanız başarısız olmanız imkansız. Karamsar insanlar daha çok hasta olurlar. Zeka testinden daha az puan alırlar. Daha az para kazanırlar. İyimserler bunun zıttı sonuçlar alırlar. İyimserler, kötümserlerden 7 yıl daha fazla yaşarlar”
Gençler CEO’lara kendini gösterdi
Etkinliğin öğleden sonraki bölümünde ise önce yaratıcı inovasyon teknikleri ve tasarım konulu paneller gerçekleştirildi. Gençlerin, AVEA CEO’su Erkan Akdemir ve Arçelik A.Ş İnovasyon Direktörü Erkan Duysal’ı sordukları sorularla etkileyip staj imkanı almaya çalıştıkları kariyer etkinliği bölümü ise büyük ilgi gördü. Ankara İnovasyon Haftası, Dr. Rüştü Bozkurt moderatörlüğünde düzenlenen “Akademisyen Sanayici Buluşması” paneliyle tamamlandı.