Uçsuz bucaksız Güney Peru çöllerinde büyük bir sır ve ustaca toprağın üzerine işlenmiş canlıları anlatan desenler, dev geometrik şekiller, gökyüzünden bakıldığı zaman muhteşem ve alışılmadık bir manzara görmemize sebep oluyor.
Astronomik takvimlere, antik ırklara ve hatta uzaylılara kadar çeşitlilik gösteren Nazca Çizgilerinin neden yapıldığını sorgulamamızı sağlıyor. Yapılan kazı çalışmalarında bulunan kafası olmayan bir ceset bu çizgilerin nasıl oluştuğu konusunda ipuçları verebilir mi?
M.Ö. 100 yıllarında yaşayan, Nazca halkının çölün ortasına bu çizgileri neden yaptığını araştıran bilim adamları teknoloji harikası uzaktan kumandalı robot helikopterler sayesinde çöldeki çizgilerin sayısal haritasını çıkartıyorlar.
Bu yapılan çalışma ile çölün çizgileri ve antik yerleşim alanları arasındaki ilişkiyi çözümlemeye çalışıyorlar.
Gizemli Nazca Çizgilerinin yüksekliği, uzunluğu, boylamı, enlemi, diğer yerlere olan yakınlığı, uzaklığı gösterilip, bilim insanlarının teorilerini derinleştirmesini sağlıyor.
Nazca halkı çölde hayatta kalma çabalarını kuvvetlendirmek için tanrıları ile bu şekilleri yaparak bir bağ kurmaya çalışmış olabilir.
Bilim adamları tüm bu ihtimalleride göz önünde bulundurarak, tanrıları onurlandırmak için aldıkları önlemleri de incelemeye alıyor.
Kemiklerindeki izlerden yola çıkarak başının dehşet verici bir şekilde gövdesinden kesildiği belirlenen genç bir erkek iskeleti bulan arkeolog Christina Conlee, kişinin törenle gömüldüğünü tespit eder.
Bu tür izlerin Nazca halkının, yaşam ile ölümleriyle ilgili ifadeleri hakkında önemli ipuçları veriyor.
Nazca çömleklerinde kesik kafa figürü kullanımı bir hayli yoğun bir şekilde görülmektedir.
İskeletin bulunduğu mezarın üzerinde de kesik bir kafa içerisinden çıkan ağaç figürü olan seramik bir çömlek bulunmuştur.
Bulunan iskeletin sahibinin tanrılara kurban mı verildiği, idam mı edildiği gizemini korumaktadır. Nazca çizgilerin yapan Nazca halkı kavurucu sıcak çöllerde bu gizemli çizgileri ve figürleri yapmak için yıllarca uğraştılar.
Çizgiler ilk önce hayvan şekillerindeyken sonrasında büyük geometrik çizgilere dönüşmüşlerdir.
Nazca işçileri; çölde topladıkları taşları kenarlara dizdiler ve uzun ahşap tahtalar ve pamuk iplikleri kullanarak bu çizgileri çizmişlerdir.
Bilimadamları, çizgilerin yağmur duası için kullanılan açık hava tapınakları olduğu görüşüne de sıcak bakmaktadırlar.
Güney Peru’daki Nazca çizgileri tarih öncesi zamanlara taşıyor.