Açılışı konuşmalarını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hasekioğlu’nun yaptığı ve iki gün süren Türk Havacılık ve Uzay Çalıştayı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin’in değerlendirmesi ile tamamlandı.
Ergin, Türk Havacılık ve Uzay Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, uzay teknolojilerinin haberleşme, savunma, seyrüsefer, gök bilimi gibi her türlü amaca hizmet eden, uzay araçlarının tasarımını, fırlatılmasını, yörüngeye yerleştirilmesini ve faydalı veri aktarımını kapsayan geniş bir alan olduğunu söyledi. Arif Ergin, “Bu alanlarda söz sahibi olan, dünyada söz sahibi olur. Biz de havacılık ve uzay sanayimizin dünya ile rekabet edebilir hale getirilmesini istiyoruz ve bu isteğimizi hayata geçirebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
TÜBİTAK‘ın bu alandaki projeleri hayata geçirirken ulusal güvenlik gereksinimlerini karşılayan sistem ve teknolojileri özgün olarak araştırma, geliştirme, üretme ve yönlendirme yeteneğine sahip olmayı hedeflediğini vurgulayan Ergin, sistem ve teknoloji alanlarında dünya ölçeğinde rekabet, işbirliği veya karşılıklı bağımlılık gücünün tesis edilmesine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Uzay çalışmalarının 2000’li yıllardan itibaren gittikçe artan bir hızda ilerlediğini ve dünya çapında bir rekabet alanına dönüştüğüne değinen Ergin, “Başta ABD olmak üzere, Avrupa, Rusya, Çin, Japonya, Hindistan, Kanada ve Brezilya gibi ülkeler, toplamı 200 milyar dolara yaklaşan boyutta uzay çalışmaları kaynakları oluşturmaktadır. 2050 yılını hedef alan çalışmalarda, dünya dışı gezegenlere insanlı uzay uçuşları ve detaylı gezegen incelenmeleri amaçlanmaktadır. Böyle bir noktada bizim güçlerimizi, bilgilerimizi, tecrübelerimizi birleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye’nin, sürdürülebilir bir milli uzay ve havacılık strateji altyapısı oluşturması gerektiğini belirten Ergin, şunları kaydetti:
“Bu ancak tedarik zincirinin işleyişinin desteklenmesi, mevcut kaynaklara paydaşların erişiminin kolaylaştırılması, Ar-Ge yatırımının artırılması ve kapsama alanının genişletilmesi, yeni Ar-Ge projelerinin tanımlanması, teknolojik alan çerçevesinde detaylı yol haritalarının çıkartılması, tekrarların önlenmesi, sivil-askeri teknolojilerin çift kullanım potansiyelinin araştırılması ile mümkündür. Sonuç olarak ifade etmek gerekirse, uzay ve havacılık alanındaki kazanımlarımız, afet yönetiminden tarıma, meteorolojiden şehirlerin planlanmasına, savunmadan ülke refahına kadar bir dizi kazanımlar sağlayacaktır.”
Çalıştayda;
Hv. Plt Kur. Yb. Mustafa BAĞATUR, “Hava Kuvvetleri Komutanlığı Vizyonu (harekât ortamı ve yetenekleri”,
Prof. Dr. Orhan ARIKAN, “Teknolojik Yetkinlik Düzeyi ve Teknolojik Yetkinlik Onayı”,
Sinan ŞENOL,” Türkiye’nin Gelişen Havacılık ve Uzay Teknolojilerine Endüstri Açısından Vizyoner Bakış”,
Dr. Hv. Müh. Alb. Mehmet FİDANCI, “Dünyanın uzay alanındaki yetenekleri ve Türkiye’nin geldiği nokta”,
Alb. Suha KAPUCUOĞLU, “Uzay konusunda Hv.K.K.lığının mevcut yetenekleri, vizyonu ve hedefleri nelerdir?”
Doç. Dr. Lokman KUZU, “Türkiye’deki uzay projeleri”,
Ramazan KARABULUT, “Türkiye’deki uzay projeleri”,
Prof. Dr. Ozan TEKİNALP, “Uzay alanında üniversitelerden istifade edilmesi”,
Prof.Dr. Banu ONARAL, “Dünyada ve Türkiye’de geleceğin havacılık sistemlerine ilişkin yol haritaları ve değerlendirilmesi”,
Dr. Nedim ALPDEMİR, “Havacılık kapsamında geleceğin teknolojik yönelimleri ve milli yetenekler”,
Yzb. Musa YILDIRIM, “Millî Muharip Uçak Projesinin Teknoloji ve Sanayileşme Açısından Önemi”,
Alb.Tamer ESEN, “İnsansız Hava Araçları kapsamında öncelikli ihtiyaç duyulan yetenekler nelerdir? Yerli firmalardan kısa-orta-uzun vadede milli olarak üretilmesi beklenen sistemler ve faydalı yükler nelerdir?” bildirilerini sundular.
Çalıştay, panelistlere ‘Katılım Belgesi’ ve anı objelerinin verilmesiyle sona erdi.