Prof. Dr. Ar,f Verimli Histeri hakkında bilinmeyenleri yanıtladı
Haber Revizyon: Histeri hastalığının en belirgin özellikleri nelerdir?
Prof. Dr. Arif VERİMLİ: Histeri hastalığının başlıca özelliği histeri hastalarının kendi hareket ve sözlerine özel bir ilgi ve beğeni gösterip aynı ilgi ve beğeniyi beklemeleridir. Histerikler hem tedavi olmak için psikiyatriste başvurur hem de hastalığından asla kurtulmak istemez. Bu çelişik tavırdan inanılmaz zevk alırlar.
Histerikler tiyatraldir, isteklerini çocuksu sesler çıkarak, kekeleyerek ya da çocuk taklidi yaparak dile getirirler. Genelde kalabalığın olduğu yerde bayılırlar, tek başına bayılmazlar. Bu esnada kendini yaralamaz, kendine zarar vermez ve çevrede olup biteni duyarlar. Ağlayarak kendilerine gelir, taşkınca ve saçlarını sıkıca tutarak ayılırlar.
Haber Revizyon: Histeri (Konversiyon bozuklukları) tarihte bilinen bir hastalık mıydı?
Prof. Dr. Arif VERİMLİ: Histerinin İlkçağ Yunan Uygarlığında kadın rahminin azarak bedende gezdiği olarak tasvir edildiği, Ortaçağda cin çarpması sanıldığı, Freud’a göre ise bilinç dışına bastırılmış duyguların beden dili ile ifade edilmesi olarak tanımlandığı görülür. Günümüzde ise Konversiyon bozuklukları adıyla sınıflandırmada yerini almaktadır.
Haber Revizyon: Histeri çok ciddi bir rahatsızlık anlaşılan. Peki bir kişiye histeri teşhisi nasıl konur? Hasta kendini nasıl belli eder?
Prof. Dr. Arif VERİMLİ: Histeri ciddi bir psikiyatrik bozukluktur. Sözel olarak ruhsal gerilimini ve sıkıntısını anlatamayan hasta beden dili ile dış dünyaya püskürür. Bu püskürme felç, körlük, konuşma bozukluğu, tikler, sara nöbeti benzeri nöbetler, yürüyüş bozukluğu ve titremeler olarak ortaya çıkar. Histeriye; depresyon ve anksiyete (telaş, kaygı) eşlik eder.