Markaların Şahı Türkiye

Ekonomi Bakanlığınca Türkiye İhracatçılar Meclisinin organizasyonu ile ilk kez düzenlenen Marka Türkiye etkinliğinin ikinci günü açılışında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye markasını ‘Markaların şahı’ yapmak zorundayız. Çünkü, yarattığı ivme ve destekle diğer markalarımızın yükselişine en büyük desteği Türkiye Markası verecek” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Ülkeniz marka değilse, o ülkeden marka çıkaramazsınız. Bugüne kadar yaptıklarımız ile hedeflere ulaşamayız. Artık yeni şeyler söylemeliyiz. Bugün Türkiye’nin marka değeri toplam 29,3 milyar dolar, Google’ın ise 109.4 milyar dolar. Bilgiyi üreten, tasarım ve dizayn yapan, tüketim ağlarını dağıtan bir ülke olmalıyız” dedi.

Ekonomi Bakanlığınca Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) 2023 ihracat hedefleri yolunda Türk firmalarının markalaşmasını hızlandırmak amacıyla düzenlediği Marka Türkiye’nin ikinci günü gerçekleştirildi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ikinci günün açılışına, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile birlikte çok sayıda ihracatçı ve dünyaca ünlü marka guruları katıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, açılış konuşmasında Türkiye’nin tüm insanlığa kattığı değeri artırması için yola çıktıklarını belirterek “67 bin ihracatçı, ülkemizin geleceği için tek yürek olduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın düsturuyla diyoruz ki 2023 yılında; küresel trendlere yön veren bir ekonomimiz olacak. Dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 1,5 seviyelerine çıkacak. Piyasalarda rekabet gücümüz en üst seviyelere ulaşacak. Bunları gerçekleştirmek için altını çizdiğimiz dört temel prensip var: Ar-Ge, İnovasyon, Tasarım ve Markalaşma. Yıllardır bu alanlarda farkındalık yaratan faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Bundan sonra Marka Türkiye etkinliğimizi gelenekselleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin dünya pazarında kendi markaları ile yer almak zorunda olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, “Potansiyelimizi bakarsak, markalaşma alanında önümüzde çok uzun bir yol var. Bu konferansı marka bilincini tabana yaymak için yapıyoruz. Ülkemizde çok değerli marka konferansları düzenlenirken, bir yenisini niye yapıyoruz? Hedefimiz, ihracatçımızın küresel iletişim ve markalaşma alanındaki bilgi ve tecrübesini arttırmak. Ve bunun ihracatımıza yansıyan sonuçlarından da faydalanmak. Diğer hedefimiz ise bölge ve sektör markalarının doğru ve etkin bir şekilde yönetilmesini sağlamak. Bunların yanı sıra Türkiye markasını Markaların şahı yapmak zorundayız. Türkiye markası tüm markalarımızın başarıları üzerinde yükselmeli. Çünkü, yarattığı ivme ve destekle diğer markalarımızın yükselişine en büyük desteği verecek olan da Türkiye Markası olacaktır” dedi. Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos’un “Markanız, siz odada yok iken başkalarının sizin hakkınızda ne söylediğidir” sözünü de hatırlatan Büyükekşi, “Ülkemize ilişkin algıyı pozitife çevirebilmek adına Ekonomi Bakanlığımızın liderliğinde 7 ülkede Türkiye İmaj Kampanyası çalışmaları yürütüyoruz. Biliyoruz ki marka demek güven demek, itibarlı algı demek. 67 bin kişilik dev bir kadroyuz. Rusya’dan Irak’a, Panama’dan Tayland’a ayak basmadığımız bir ülke yok. İhracatçılar olarak kendimizi Türkiye Markası Elçileri olarak görüyoruz” dedi.

Zeybekci: “Ülkeniz marka değilse, o ülkeden marka çıkaramazsınız”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yaptığı konuşmada, “Türk mucizelerini gerçekleştiren ihracatçılar, 2023 yılında Türkiye’nin Avrupa’nın ilk üç ekonomisi, dünyanın ise ilk 10 ekonomisi arasında yer almasını ve 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyorlar. Bizler, bugüne kadar yaptıklarımız ile bu hedeflere ulaşamayız ki onlar da yanlış şeyler değildi. Artık yeni şeyler söylemeliyiz. Çok icat çıkarmalıyız” dedi.

 

Konuşmasında marka olmanın önemine de değinen Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Ülkeniz marka değilse, o ülkeden marka çıkaramazsınız. Bugün Türkiye’nin marka değeri toplam 29,3 milyar dolar. Google’ın ise 109,4 milyar dolar, Apple’ın 107,1 milyar dolar ve Amazon’un da 106,4 milyar dolar marka değeri var. Türkiye, dünyada marka olmakla ilgili bir numaralı avantaja sahip olan ülke. Bilgiyi üreten, tasarım ve dizayn yapan, tüketim ağlarını dağıtan bir ülke olmalıyız. Biz elimizden gelen destekleri veriyoruz. Turquality markasının sadece 2017 bütçesi 700 milyon TL’ye yakın. Bu rakam sadece markalaşma ve marka desteği için” dedi.

Etkinliğin ikinci gününde Türkiye Markasına Değer Katanlar ve Turquality ödül töreni de gerçekleştirildi. Bu kapsamda Türkiye Markasına Değer Katanlar ödüllerini THY, Beko, Godiva, Simit Sarayı, LC Waikiki, TIMS Productions, Acıbadem Sağlık Grubu, Şişecam, Ziraat Bankası, Bahçeşehir Üniversitesi, VSY Biyoteknoloji ve İlaç Sanayi A.Ş., Ford, Vakıfbank Spor Kulübü Kadın Voleybol Takımı alırken, Turquality Ödüllerini de Beko, CMS Jant ve Kordsa şirketleri aldı.

HABER REVİZYON DERGİSİ TEMMUZ 2017