Pilates Yapmanın Faydaları

Bu egzersiz yöntemi sizin daha genç hissetmenizi sağlayacak, vücut duruşunuzu, zayıf kaslarıda çalıştırarak düzeltecektir. Ayrıca sırt ve boyun ağrılarınızdan kurtulup daha sağlıklı ve zinde bir yaşama kavuşacaksınız.

Pilates, Doğu ve Batı felsefelerini barındıran yoga, dans, dayanıklılık-kuvvet antrenmanlarından ve jimnastikten parçalar taşıyan bir metottur. Joseph Pilates tarafından 1920 yılında zihni ve vücudu ilişkilendirmek, çalıştırmak amacıyla geliştirilmiştir. 500’ e yakın kontrollü hareketler içeren egzersiz yöntemi; dayanıklılık, esneklik ve kas gelişimi ile vücudun hareket kabiliyetini ve vücut duruşunu geliştirmektedir.

Pilates’in diğer egzersizlerden farkı yöntemi ve uygulama biçimidir. Pilates, zihni vücut hareketlerine, karın-sırt bölgesini geliştirmeye, vücut koordinasyonu kazanmaya odaklamaktadır.

“Pilates sizi asla yarı yolda bırakmaz”

Pilates’te tüm vücut çalıştırılmaktadır. Karın-sırt (core) bölgesini çalıştıran, omurganın dayanıklılığını arttırmaya ve eklemlerin hareket kabiliyetini geliştirmeye yönelik hareket zincirlerinden oluşur.

“Bu egzersiz sistemi ile zihinsel ve fiziksel olarak yenilenmiş hissedersiniz”

Özetlemek gerekirse Pilates karın-sırt bölgesi ağırlıklı olarak geliştiren, kasların dayanıklılığını arttıran, vücut duruşunu düzelten egzersizleri içerir.

Kimler Yapabilir?

Pilates egzersizleri her yaştan insanın rahatlıkla uygulayabileceği bir egzersiz sistemidir. Ayrıca Pilates egzersizleri engelli bireyler adapte edilebilir böylece fiziksel ve zihinsel rahatlama, uyum ve vücut farkındalığı sağlanabilir.

Dansçılar ve sanatçılar tarafından özellikle tercih edilmektedir çünkü kas gelişimini sağlarken kasları kalınlaştırmadan sıkı bir görüntü sağlamaktadır.

Ayrıca Pilates duruş bozukluklarının tedavisinde, esneklik kazanmada ve denge gelişiminde, sakatlık rehabilitasyonunda etkili olarak kullanılabilmektedir.

Hamile kadınlarda konsantrasyon ve nefes çalışmalarından programlı olarak yararlanabilirler.

Pilatesin Faydaları

1. Karın ve Sırt kaslarını geliştirir.

2. Kuvvetli ve esnek kaslar oluşturur.

3. Vücut duruşunu destekler.

4. Kas kontrolünü sağlar.

5. Dolaşım sistemini etkileyerek rahatlamayı sağlar.

6. Fiziksel uygunluk düzeyini arttırır.

7. Sakatlanma riskini azaltır.

8. Konsantrasyon gücünü arttırır.

9. Atletik performansı arttırır.

10. Kendine güveni geliştir.

Pilates Metodu veya Pilates yirminci yüzyılın başlarında

Joseph Pilates
(1880-1967) tarafından geliştirilmiş fiziksel

Joseph Pilates Pilates metodu üzerine en az iki kitap yazdı: Return to Life through Contrology ve Your Health: A Corrective System of Exercising That Revolutionizes the Entire Field of Physical Education.

Pilates metodunun zihnin kaslar üzerindeki kullanımını desteklediği için Contrology (Kontrol bilimi) olarak adlandı. Pilates, bedenin dengeli tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı desteklemekte önemli işlevi olan temel kaslar üzerine yoğunlaşılan bir egzersiz programıdır. Nefes egzersizi teknikleri de yer almaktadır.

 

Tarihi

Yunan asıllı bir alman olan ve 1880`de Almanya, Düsseldorf`da doğan Joseph Pilates kayak, jimnastik, su dalgıçlığı, savaş sanatları gibi pek çok egzersize ilgi duymuş ve bedeninin koşullarını üst düzeyde geliştirmişti. Gençliğinde fitness kartlarında modellik yapardı. I. Dünya Savaşından önce İngiltere`ye seyahati sonrasında boksörlük yaptı ve sirklerde çalıştı. Savaş sırasında POWlara katıldı. Ülkesinde bakım eğitimi aldığından savaş sırasındaki bazı kurbanların rehabilitasyonunda çalıştı ve onların iyileşmesi için çeşitli yolları araştırmaya başladı. Böylelikle kontrollü bir çevre içinde uygulanabilecek bir seri hareket geliştirdi. Uygulayıcı hastane yatağında bu hareketleri yapmaktaydı. Savaş sonrası Almanya`ya döndükten sonra Pilates, profesyonel borsörleri, ağırsiklet şampiyonu Max Schmelling ve polis memurlarını eğitmeye başladı. Daha sonra Amerika`ya hareket ettiği ve 1926`da karısı Clara ile New York şehrinde kendi eğitim stüdyosunu açtı.

 

Egzersiz sistemi

Pilates`de her bir egzersizin çok kez tekrarı yerine daha az sayıda, tam, kontrol ve belirli bir biçim içinde uygulanması tercih edilir. Joseph Pilates 500 belirli egzersiz tasarladı. Ona göre zihinsel ve fiziksel sağlık birbiri için gerekliydi. Hareketler akıcıydı ve nefes, kontrol ve konsantrasyonla birleştirilmişti. Sonuç artan esneklik, güç, beden farkındalığı, enerji ve gelişmiş zihinsel konsantrasyondur. Pilates ayrıca daha iyi sonuçlar alabilmek için egzersizinin beş ana aletini de tasarlamıştı. Karın, alt sırt ve kaba etler vücudun geri kalanının özgürce hareket etmesi için destekleniyor ve güçlendiriliyor Pilates programında.

Pilates uygulayıcıları eğitimlerinde, güç ve esneklik inşa edebilmek için kendi vücut ağırlıklarını kullanmaktadırlar. Bunu yüksek düzeyde kardiovasküler egzersiz üzerine yoğunlaşmadan gerçekleştirmeği hedeflerler. Günümüzde Pilates pek çok fizyoterapist tarafından rehabilitasyon sürecinin bir parçası olarak kullanılmaktadır.
Vücudun duruşunu düzeltir. Daha doğru nefes tekniği öğrenmeye yardımcı olur. Bayanlarda hamilelik sonrasında mide bölgesinin düzelmesi için iyi sonuçlar verir. Bel ve sırt ağrılarının oluşmasını önlemeye katkısı bulunmaktadır. Vücuda faydasından başka stresden uzaklaşma için idealdir.

Joseph Pilates 1967`de öldü.

 

 

 

 

 

HABER REVİZYON DERGİSİ OCAK 2017