Sosyal medyanın gücü arttıkça siyasetçiler de bu gücü kullanmakta gecikmediler. Sosyal medya, çoğu insan ve kurum için olduğu gibi, siyaset adamları için de halk arasında tanınırlıklarını arttırmak, vatandaşlarla iletişimlerinde doğrudan ulaşılabilir olduklarını göstermek, gündemdeki konularla ilgili bireysel mesajlarını ulaştırmak ve çağa ayak uydurduklarını göstermek gibi amaçlarla kullandıkları bir iletişim aracı haline geldi.
Kürsüde konuştuklarında mesajlarını uzun konuşmalarla vermekte deneyimli olan siyasetçilerin, en çok tercih ettiği
sosyal medya aracının, 140 karakter zorunluluğu olan “Twitter” olduğu görülüyor.
1. ABDULLAH GÜL
Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL’ün 2.000.000 üzerinde takipçisi var. O ise yalnızca 2 profili takip ediyor. Onlar da Cumhurbaşkanlığı’nın Türkçe ve İngilizce sayfaları. Gül, çoğunlukla gittiği yerlerden izlenimlerini aktarıyor, sosyal mesajlar veriyor. Cumhurbaşkanı, en çok fotoğraf paylaşan liderler arasında. Cumhurbaşkanı Gül’ün Silikon Vadisi’ne yaptığı gezi ve bu gezi sırasında Google, Facebook ve Twitter’ın merkez binalarındaki tecrübelerini profili üzerinden paylaşması da O’nun sosyal medyayı etkin kullandığının bir göstergesi.
2. RECEP TAYYİP ERDOĞAN
Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN’ın takipçi sayısı 1.700.000 civarında. O’nun takip ettiği herhangi bir profil bulunmuyor. Erdoğan’ın paylaşımları arasında gündemdeki konulara bakış açısı, muhalefete verdiği cevapları ve AK Parti milletvekillerinin etkinlikleri yer alıyor.
3. KEMAL KILIÇDAROĞLU
CHP Genel Başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU, muhalefet mesajlarını sosyal medya üzerinden de vermeyi sürdürüyor. Kılıçdaroğlu’nun 815.000 takipçisi var. O’nun takip ettiği kişi sayısı 300 kadar. Paylaşımlarında; Atatürk, vatandaşları duyarlılığa davet eden hatırlatmalar, bilgilendirici ifadeler ve muhalefet içeren ifadeler yer alıyor. Takip ettiği kişiler arasında CHP’li Milletvekilleri, gazeteciler ve yazarlar var.
4. EGEMEN BAĞIŞ
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen BAĞIŞ’ın 380.000 takipçisi var. Onun takip ettiği 380 civarında profil ise çoğunlukla belediye başkanları, gazeteciler, büyükelçiler ve iş adamları derneklerinin yöneticilerinden oluşuyor. Bağış, gezdiği yerleri, kültürleri ve hükümeti öven ifadeleri paylaşıyor.
5. DEVLET BAHÇELİ
MHP Genel Başkanı Devlet BAHÇELİ’nin 343.000 takipçisi var. O ise kimseyi takip etmiyor. Bahçeli, özlü sözler, dualar, barış ve dostluk mesajları içeren tweet’ler atıyor.
6. NUMAN KURTULMUŞ
HAS Parti Genel Başkanı Numan KURTULMUŞ’un 95.500’e yakın takipçisi var. Kurtulmuş’un takip ettiği 16 kişi arasında Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli de var. Mesaj ve paylaşımlarıyla, toplumsal barış ve kardeşliğe davet ediyor. Numan Kurtulmuş, liderler arasında diğer parti ve liderlerini takip eden bu listedeki tek siyasetçi.
7. NİMET BAŞ ÇUBUKÇU
Kadın Milletvekillerinden sosyal medyayı en etkin kullananlardan birisi de AK Parti Milletvekili ve Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş Çubukçu. 15.000 takipçisi olan Çubukçu, 330 kadar kişiyi takip ediyor. Bu kişiler arasında gazeteciler, politikacılar, TV ve sanat dünyasından isimler var. Nimet Baş Çubukçu’nun profilinde dikkat çeken bir nokta ise politikacı kimliğinden önce “anne” olduğunu ifade ediyor olması.
8. MUSTAFA KAMALAK
Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa KAMALAK’ın 7.500 kadar takipçisi var. O’nun takip ettiği 4 profil ise yine kendi partisinin alt birimleri. Birlik ve beraberlik mesajları veren Kamalak’ın son zamanlardaki paylaşımları terör ve Arakan konularında.
9. OSMAN PAMUKOĞLU
HEPAR Genel Başkanı Osman PAMUKOĞLU’nun takipçi sayısı 6.500 civarında. Takip ettiği 30 profil ise daha çok kendi partisinin alt birimlerinden oluşuyor. Paylaşımları, askeri deneyiminin de sonucu olarak terörle mücadele üzerine. Pamukoğlu’nun dikkat çeken bir özelliği, Twitter’da takipçilerinin mesajlarını cevaplaması.
10. MASUM TÜRKER
DSP Genel Başkanı Masum TÜRKER’in takipçi sayısı 1.500 civarında. Onun takip ettiği 10 profil arasında dikkat çeken profiller Ulusal Kanal ve TV 8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan bulunuyor. Paylaşımları hükümeti eleştiren ifadeler, terörle mücadelede yapılması gerekenler ve bazı liderlik ile ilgili özlü sözlerden oluşuyor.
HABER REVİZYON DERGİSİ EYLÜL 2012