Tübitak İle Borsa İstanbul Protokol İmzaladı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Borsa İstanbul’un (BİST) Türkiye’deki girişim ekosistemini güçlendirmek için iş birliği yapmasını içeren mutabakat zaptı imzalandı.

 

Bu kapsamda, tarafların teknoloji ve yenilik odaklı girişimciliğin gelişmesi amacıyla girişimcilere yönelik olarak yaptıkları çalışmalar ve etkinliklerle bu yönde verdikleri hizmetlerin duyurulması ve tanıtımında birbirlerine destek olmaları amaçlanıyor.

 

Ayrıca, TÜBİTAK’ın destek programlarına dahil olan ve istenilen kriterleri sağlayan şirketlerin Özel Pazar’a yönlendirilmesi ve buradan yatırımcılarla buluşturulmaları, girişimci şirketlerin TÜBİTAK’ın destek programlarına katılmalarının teşvik edilmesi ve BİST tarafından kurulacak olan Patent Pazarı’nın tanıtımı ve gelişimi için ortak çalışmalar yapılması da hedefleniyor.

 

Taraflar, Özel Pazar’a üye olan girişimci şirketlere büyüme ve kurumsallaşma için ihtiyaç duydukları iş rehberliğinin yanı sıra, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi konusunda da iş birliği yapacak.

 

TÜBİTAK programlarına dahil olan ve Özel Pazar kriterlerini sağlayan şirketlerin Özel Pazar’a üyelik ücretlerinde de indirim yapılacak.

 

Bu arada, TÜBİTAK, yapılan anlaşmayla Özel Pazar’ın “Teknoloji ve Yenilik Desteği” alanındaki “Çözüm Ortağı” oldu.

 

TÜBİTAK’tan Ar-Ge desteği alan yaklaşık 25 firmanın Özel Pazar’a üye olup buradaki yatırımcılarla buluştuğu etkinlikte ayrıca iki Özel Pazar yatırımı için de imza atıldı.

 

Türkiye’deki süper melek yatırımcılardan biri olan Özel Pazar Yeni Girişim Değerlendirme Komitesi üyesi Sina Afra, tasarım ve giyim alanında faaliyet gösteren Silence of the Bees şirketine, Corment Yatırım fonunun ortaklarından Abdullah Orkun Kaya ise mobil eğitim uygulaması olan BirBileneSor’a yatırım yaptı.

 

Böylece Özel Pazar’da 2016 yılında gerçekleşen yatırım anlaşması sayısı 3’e, toplamda da 6’ya çıkmış oldu.

Etkinlikte konuşan BİST Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, TÜBİTAK’ın Özel Pazar’ın çözüm ortağı olmasının Türkiye’deki teknoloji odaklı girişimci şirketlerin ve inovasyonun gelişimine katkı sağlayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

 

“Daha önce General Electric, enerji ve sağlık teknolojileri alanındaki çözüm ortağımız olmuştu.

 

Şimdi TÜBİTAK’ın Özel Pazar’a destek vermesinin çok önemli olduğunu ve şirketlerin büyümesine önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.

 

Ayrıca bugün gerçekleşen iki yatırımla Özel Pazar’daki işlem sayısını altıya çıkarmış bulunuyoruz.

 

Atılan imzalar, Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişimine yönelik çabalarımızın ve BİST Özel Pazar’ın bu yöndeki rolünün önemini göstermektedir”

 

Etkinlikte konuşan TÜBİTAK TEYDEB Başkanı Mehmet ASLAN ise, TÜBİTAK ile Borsa İstanbul’un işbirliği çerçevesinde ARGE odaklı yenilikçi firmalar açısından finansal desteklerin zenginleştirilmesi, girişim ekosisteminin güçlendirilmesi ve kamu özel sektör işbirliğinin hedeflendiğini belirterek, şunları kaydetti:

“TÜBİTAK TEYDEB ile Borsa İstanbul özel pazar işbirliği ile oluşturulması planlanan bu sinerji, uzun yıllar tübitak teydeb tarafından desteklenen girişim ekosistemini daha da güçlendirerek yenilikçi ve arge odaklı firmaların ticarileşmesinde önemli rol oynayabilecektir”

 

Etkinlik boyunca, TÜBİTAK TEYDEB destek programlarından faydalanmış firmalar ile yatırımcılar bir araya gelme olanağı buldular. Ayrıca etkinlik kapsamında, TEYDEB bünyesinde bulunan 1514 Girişim Sermayesi Destekleme Programı ve 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı tanıtımları katılımcılara yapıldı.

 

Haber Revizyon 2016 Mart tübitak 3

 

Haber Revizyon 2016 Mart tübitak 1

 

Haber Revizyon 2016 Mart tübitak 2

 

HABER REVİZYON DERGİSİ MART 2016