TÜSİAD ve BDI İş Birliği

İki ülke arasındaki ilişkilerde somut ilerleme gündemi olarak Dördüncü Sanayi Devrimi ve dijital dönüşüm konularına odaklanıldı. Bu çerçevede TÜSİAD ve Alman Sanayi Federasyonu BDI arasında Sanayi 4.0 alanında işbirliği için mutabakat metni imzalandı.

 

Türkiye ve Almanya ilişkilerinde son yıllarda kaybedilen ivmeyi yeniden kazanmak için TÜSİAD Almanya Network’ü stratejik eylem planı hazırladı. Bu yönde yeni bir adım olarak TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Simone Kaslowski başkanlığındaki TÜSİAD heyeti Berlin’i ziyaret etti. Heyet Berlin’de TÜSİAD’ın muadil kuruluşu BDI (Alman Sanayi Federasyonu) evsahipliğinde Alman iş dünyası temsilcileri ile “Türk-Alman Ekonomik İlişkilerinde Mevcut Konular” başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

 

Sanayi 4.0 İşbirliği

İki ülke arasındaki ilişkilerde somut ilerleme gündemi olarak Dördüncü Sanayi Devrimi ve dijital dönüşüm konularına odaklanıldı. Bu çerçevede TÜSİAD ve Alman Sanayi Federasyonu BDI arasında Sanayi 4.0 alanında işbirliği için mutabakat metni imzalandı. BDI ve TÜSİAD Genel Sekreterleri Dr. Joachim Lang ve Dr. Bahadır Kaleağası tarafından imzalanan işbirliği metninde temel olarak dört alanda ortak faaliyet yürütülmesi planlanmakta:

 

Türk ve Alman özel sektörleri arasında Sanayide Dijital Dönüşüm politikaları konusunda istişare içinde olmak,

Şirketler arasında en iyi uygulama örneklerinin paylaşımını kolaylaştırmak,

Bu alanda toplumdaki farklı paydaşlar arasında etkileşimi desteklemek,

Dördüncü Sanayi Devrimi ve sanayide dijital dönüşüm konusunda uluslararası gelişmeler hakkında diyalog içinde olmak.

Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci

TÜSİAD Almanya Network’ü Başkanı Hüseyin Gelis başkanlığında yapılan yuvarlak masa toplantısında ise ilişkilerin derinleştirilmesi yönünde en önemli gündem maddelerinden Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sürecine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. BDI ve TÜSİAD tarafından Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin her iki ülke iş dünyasının da menfaatine olduğu kaydedildi. Bunun Dünya Bankası ve T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın yaptığı raporlar ve etki analizlerinde de teyit edildiği hatırlatıldı. Dolayısıyla sürecin siyasi gelişmeler sebebiyle sekteye uğratılmadan bir an önce canlandırılmasının önemi vurgulandı.

 

TÜSİAD ve BDI’ın üyesi olduğu Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope Türkiye’nin Gümrük Birliği sürecine verdiği desteği geçtiğimiz günlerde yayınladığı “Avrupa’nın Geleceği Üzerine İş Dünyası Vizyonu” adlı tutum belgesinde yinelemiş ve Türkiye’nin AB sürecinin koşulluluk ilkesi korunarak devamı ve tarafların Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sürecine odaklanması gerektiğini kaydetmişti.

 

TÜSİAD ve BDI Arasında Diğer İşbirliği Alanları

Solmaz Grup Koordinatörü Billur Barlın, Eczacıbaşı Holding CEO’su Atalay Gümrah, Amarkon Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Markus C. Slevogt ve Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young’un da katıldığı toplantıda Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin yanı sıra aşağıdaki eylem maddeleri üzerinde de mutabakat sağlandı:

 

Çin’in önderliğinde gerçekleştirilen “Kuşak ve Yol” projesi çerçevesinde işbirliği,

Afrika kıtasında özellikle yatırım alanında ortak işbirliği imkanlarının araştırılması,

Gümrük Birliği’nin işleyişinde yaşanan sorunlar hakkında bilgi paylaşımında bulunulması,

TÜSİAD’ın Türkiye’de kurucu üyesi olduğu Küresel İş Koalisyonu çerçevesinde (Global Business Coalition) dijital ekonomi konularının öncelikli olarak ele alınması.

Diyalogun sürekliliği açısından bir sonraki toplantının İstanbul’da TÜSİAD ev sahipliğinde 2018 yılı ilk yarısında gerçekleştirilmesine karar verildi.

HABER REVİZYON DERGİSİ KASIM 2017