Almanya’nın Hannover şehrinde Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya gelen Zeybekci, Türkiye’nin güncel siyasi konularını ve ekonomisini değerlendirdi. Türkiye’nin mevcut seçim sisteminde sıkıntılar yaşadığına işaret eden Zeybekci, “Şu anda Türkiye’deki en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi yüzde 10 barajı. Yüzde 10 barajını savunmak mümkün mü? Bunu çözecek bir sistemi geliştirmemiz lazım” diye konuştu.
Zeybekçi, Türkiye’nin “sıfır baraj” ve en kılcal damarlarına kadar temsilin olduğu 550 bölgeli, iki türlü bir “Türkiye sistemine” ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, “Bir de direk halk tarafından seçilip gelen bir meclis kurduğunuz zaman bundan daha demokratik, daha özgür bir meclis olur mu?” değerlendirmesinde bulundu.
Yürütmeyi ve bu bağlamda seçilen başkanın gücünü oluşturmak için ikinci bir meclisin de kurulması gerektiğini söyleyen Zeybekci, “O da iki yapılı bir sistem olur. Buna da Türk sistemi dersiniz, başka sistem dersiniz, ne derseniz deyin. Adına başkanlık mı dersiniz, Cumhurbaşkanlığı mı dersiniz, ne derseniz deyin. Ama Türkiye dünyanın en demokratik, en şeffaf, en üst seviyede hukuk normlarına sahip sistemi yaratmalı” değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, avroda son dönemlerdeki dalgalanmaları da değerlendirdi. “Avronun düşmesi bilerektir. Bilinçli bir şekilde yapılmaktadır. Avrupa 2008 krizinden çıkamıyor. Olabildiğince bol sermaye piyasaya pompalanıyor, para veriliyor” diyen Zeybekci, Avro Bölgesi ülkelerinin bu düşüşle “ihracatın canlandırılması” avantajını kullanmak istediklerini söyledi. Zeybekci, şöyle konuştu:
“Avrupa’da üretilen ürünlerin fiyatlarının cazip hale getirilerek, talebi artırmak, dış talebi yani ihracat talebini artırarak üretimi artırmak, artan üretimi istihdamı ve büyümeyi tetiklemek. Yani bir tetikleme yaratmaya çalışıyorlar. Doğru bir hareket, akıllı bir hareket. Geçen sene Ocak ayında dolar-avro paritesi 1,36 iken, şimdi 1,06-1,05’e düştü. (Avro) Yaklaşık olarak yüzde 28-30 civarında değer kaybetti. Net olarak söyleyecek olursak 2014 Haziran’ından geçtiğimiz Cuma akşamına kadar avro, dolar karşısında yüzde 29 değer kaybetti.
Peki Türk lirası ne yaptı? Söz konusu dönemde Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 23 değer kaybetti. Yani dünya ekonomisindeki diğer tüm paralar gibi hareket etti. Türk Lirası avrodan çok daha iyi. Çünkü avro bilerek kasten böyle bir harekete doğru gidiyor.”
Türkiye’nin geçen yıl cari açığını 2013’e göre yüzde 30, dış ticaret açığını da yüzde 20 iyileştirdiğini belirten Zeybekci, Türkiye’nin bir ateş çemberinin içinde olmasına karşın ekonomik göstergelerinin iyi olduğuna işaret etti.
Avrupa Birliği’nin (AB) 2014 yılında büyümede hemen hemen sıfıra yakın bir büyüme gerçekleştirdiğini ifade eden Zeybekci, “Avrupa Birliği toplam ithalatında yüzde 1’in altında bir ithalat artışı yaşadı. Bunlara rağmen Türkiye’nin ihracatı 2014 yılında yüzde 5,1 arttı” dedi.
UETD’nin organize ettiği toplantıya Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, AK Parti Konya Milletvekili Harun Tüfelçi, Hannover Başkonsolusu Mehmet Güney, Yeşiller Partisi Aşağı Saksonya Milletvekili Belit Onay, UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik, UETD’li üst düzey yöneticiler ve Hannover’li sivil toplum kuruluşlarının başkanları katıldı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yurt dışındaki vatandaşlardan 7 Haziran’daki genel seçimde oy kullanmalarını isteyerek, “Oy vermek kutsal bir hak ve görevdir. Bu hakkınızı kullanın. Ne yapın ne edin illaki oyunuzu kullanın. Hangi siyasi partiye oy kullanırsanız kullanın ama illaki sandığa gidin” dedi.
Zeybekci, Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) Şehir Salonu’ndaki toplantısında Almanya’nın, Türkiye için ekonomik, ticari anlamda ve dünya ile entegrasyonunda en önemli güçlerinden biri olan genç ve pırıl pırıl bir nesli kazandırdığını belirtti.
Almanya’da yetişmiş olan ikinci ve üçüncü nesil çocukların Türkiye için de çok faydalı olduğunu anlatan Zeybekci, “Onları alıp götürüyoruz Türkiye’ye. Çok iyi yetişmiş, buradakinden daha çok kazanan gençlerimiz var” diye konuştu.
Zeybekci, birçok ülkenin nüfusundan daha fazla Türk kökenli seçmenin Almanya’da oy kullanabildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bir milyon Türkiye orijinli insan Almanya’da Alman vatandaşı olarak Alman siyasi partilerine oy kullanıyor. Dünyada onlarca ülkenin nüfusundan daha fazla bir seçmen sayısı. Oy vermek kutsal bir hak ve görevdir. Bu hakkınızı kullanın. Ne yapın ne edin illaki oyunuzu kullanın. Hangi siyasi partiye oy kullanırsanız kullanın ama illaki sandığa gidin. Türkiye’nin çok yoğun bir şekilde katlanarak değiştiği ve dönüştüğü bir ortamda ben de oy vermiştim deme hakkını ve imkanını kaçırmayın.”
“Türkiye yardım yapan ülkeler arasında birinci”
Türkiye’nin 2002 öncesi 10 bin dolar bile yardım veremediğini vurgulayan Bakan Zeybekci, “Bugün Türkiye, dünyada yardım yapan, ihtiyaçları gideren ülkeler sıralamasında birinci” dedi.
Türkiye’nin yardımların milli gelire oranı noktasında açık ara birinci olduğunu ifade eden Zeybekçi, “Türkiye bugün üst üste son dört – beş yıldan beri ortalama olarak verdiği nakdi yardımlarda 5 milyar dolara ulaştı” bilgisini paylaştı.
“TBMM’de de temsil edileceksiniz”
AK Parti Konya Milletvekili Harun Tüfekçi ise AK Parti iktidarı öncesindeki iktidarların yurtdışında yaşayan vatandaşlara “döviz getiren” anlayışında yaklaştığını savundu.
Tüfekçi, 7 Haziran seçimlerinden sonra artık yurtdışında yaşayan vatandaşların da TBMM’de temsil edileceğini bildirerek, “Şunu iyi bilin ki bu seçimde de olmak üzere bundan sonraki seçimlerde de seçilme hakkını elde edecek, yani içinizden birilerinin de TBMM’de temsil edileceği günler yakındır” diye konuştu.
Toplantıya Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Hannover Başkonsolusu Mehmet Güney, UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik, UETD’li üst düzey yöneticiler ve Braunschweig’daki sivil toplum kuruluşlarının başkanları da katıldı.