Verdiğiniz Kiloları Geri Almamanın Yolları

Fazla kilolarımızdan kurtulduk ve amaçladığımız kilomuza ulaştık. Peki, şimdi ne yapmamız gerekiyor? Çok uğraşarak zor elde ettiğimiz formumuzu korumak yerine, eskisi gibi kontrolsüz yemeğe mi başlayacağız?

Tabii ki HAYIR!

Kaybedilen kiloların korunması, kilo kaybetmekten çok daha önemlidir. Kilo verenlerin tekrar kilo almalarındaki başlıca etken, kişinin diyet hakkındaki yanlış düşüncesidir. Kilo vermek isteyen insanların çok büyük bir kısmı, fazla kilolarından kurtulmak için diyet yapıp, bu kilolarını verdikten sonra tekrar eski beslenme alışkanlıklarına dönebileceklerini zannederler. Sıkı geçen bir diyet döneminden sonra birden çok yüksek kalorili bir beslenme alışkanlığına dönmek kiloların aynı hızda geri alınmasına sebep olur ki hatta bazı durumlarda özellikle çok hızlı kilo verilmişse verilen kiloların daha da fazlası geri alınır.

Kişiye özel uygulanmayan ve kilo korumaya yönelik olmayan yöntemlerin popülerliği bunun en önemli nedeni olarak görülmektedir. Bu noktada önemli olan bireye doyum sağlayacağı ve sevdiği besinleri yiyerek, sosyal hayatına uygun ve “yenilen yiyeceğin miktarının” öğretildiği bir beslenme modelinin geliştirilmesidir. Verilen kiloların geri alınmaması için ilk şart kararlı olmaktır.

İlk Hedef Tartıdaki Düşüş Olmamalı!

Kilo kaybında başlıca hedef, tartıda çıkan kilonuzdan önce, yağ dokusunu azaltmak olmalıdır. Kişi, zayıflama sürecinde çok fazla kas kaybederse, metabolizması yavaşlayacağından verdiği kiloyu, hatta daha fazlasını geri alacaktır. Bu nedenle ana hedef, vücudun fabrikası olan kas dokusunu değil, yağ dokusunu kaybetmektir. Araştırmalar göstermektedir ki, hızlı kilo veren bireyler kilolarını aynı hızda geri almaktadırlar. Bu nedenle kilo kaybı çok hızlı olmamalı ayda 2-4 kiloyu geçmemelidir. Kilo veren her birey kilo alma konusunda risk altındadır.
İdeal kilonuza ulaştıysanız, bu kiloyu korumak için de düzenli beslenmeye ve ara öğünlere dikkat etmeli, düzenli egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz. Bunlara dikkat edilirken, arada bir tartılarak kilo kontrolü yapmalısınız. Ya da eğer kilo verilirken bir diyetisyenden yardım aldıysanız, 3 ya da 6 ayda bir kontrole gidip hem vücudun vitamin ve mineral eksikliği olup olmadığına bakmak hem de kilo kontrolü yapmak önemlidir. Bu kontroller sırasında 1-2 kilo alındığı görüldüğü zaman, önlem alarak bu kiloları vermek de verilen kiloların geri alınmaması açısından önem taşır.
Kilo Verip Tekrar Alanların Yaptığı Ortak Hatalar:

* Kilo vermeyi bir süreç olarak düşünüp, kilo verdikten sonra eski beslenme alışkanlıklarına dönmeleri.

* Kilo verme esnasında yaptıkları aktiviteyi kilo verdikten sonra bırakmaları.

* Beslenme ve diyet uzmanlarının önerdiği az ve sık beslenme (günde 6 öğün) sistemini terk etmeleri.

* Sıvı tüketimini ihmal etmeleri (günde 8-10 bardak içilmeli).

* Kilo verme programlarında sınırlandırılması gereken şekerli ve yağlı besinlerin tüketimini arttırmaları.

* Sabah kahvaltı yapmamaları (araştırmalar kilolu bireylerin çoğunun sabah kahvaltı yapmadığını göstermiştir).

* Kepekli ürünlerin terk edip, kepeksiz ürünlere dönmeleri.

* Süt ve süt ürünlerinin yağlı olanlarını tercih etmeleri.

“YEDİKLERİNİZİ ZARARLI YA DA YARARLI HALE GETİREN DOZUDUR.”

*Unutmayın ki eğer yediklerinizdeki kalori, gün boyunca harcayabileceğinizden fazla ise kaçınılmaz olarak şişmanlarsınız. Kalori kontrolü yapın ve bol bol hareket edin.
*Genel inanışın tersine aç kalarak kilo veremezsiniz. Diyet aç kalmak demek değildir. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarınızı terk etmelisiniz. Uzun süre aç kalırsanız vücudunuz enerji üretmekten vazgeçer ve her yediğinizi yağ olarak stoklamaya başlar.
*Öğün atlamak da kilo almamak için çözüm değildir.
*Haftada 1 kilodan daha fazla hızla kaybedilen kilolar çok kolay bir şekilde geri alınabilir.
*Şok diyetlerden uzak durun.
* Haftada en az 2-3 saatlik egzersiz ya da her gün 30 dakikalık yürüyüş yapmak, yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.
*Hayvansal yağlardan kaçının.
* Günlük su ihtiyacınızın kilonuzla doğru orantılı olarak artacağını ya da azalacağını unutmamalı, günde en az 2 litre su içmelisiniz.
* Kilo verdikten sonraki ilk 1 yıl beslenmenize dikkat edin. Verdiğiniz kiloları bu ilk yıl içinde kolayca geri alabileceğinizi unutmayın!
Yeterli ve Dengeli Beslenmek, yaşamın her döneminde sağlıklı olabilmenin ilk kuralıdır. Kendi seçimlerimizle değiştirebileceğimiz, yaşam tarzımızdaki ve çevremizdeki faktörler, sağlıklı bir yaşam elde edebilmemizde büyük rol oynar. Unutmamalıyız ki, beslenme düzenimizde benimseyeceğimiz küçük değişiklikler, sağlığımızda önemli farklar yaratabilir.

Haber Revizyon 2014 eylül kilo Haber Revizyon 2014 eylül kilo2

 HABER REVİZYON DERGİSİ EYLÜL 2014