Dünya Şehirleri Kültür Forumu

2012 yılında Londra’da kurulan Dünya Şehirleri Kültür Forumu’nun ilk zirvesi İstanbul’da yapıldı. İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Dünya Şehirleri Kültür Forumu Direktörü Paul Owens, İTO Başkanı İbrahim Çağlar ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı. Forum’da Paul Owens, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Londra Belediyesi Kültür Başkanı Justine Simons, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ‘in açılış konuşması yaptı.

Zirvenin açılışında yaptığı konuşmaya “Cennete Hoş Geldiniz” diyerek başlayan Bakan Çelik, yaşanan yoğun iletişim ve etkileşimin inandığımız, bildiğimiz ve anlamlandırdığımız bütün kavramlar üzerinde çok çarpıcı bir etkisi olduğuna işaret etti. Konuşmasına Devam eden Çelik;‘‘Artık şehirler devletler gibi birer siyasi aktör haline geldi. Kültür açısından da yepyeni bir durumla karşı karşıyayız.

Kültür artık sadece bir şehri güzelleştiren, o şehirdeki bazı etkinlikleri ifade eden bir kavram olmaktan çıkıyor, siyaset gibi, ekonomi gibi artık stratejik düzeyde ele alınması gereken bir kavrama dönüşmüş oluyor. Küresel şehirler kavramı giderek daha da önemli hale geliyor. Çünkü şehirler, devletleri aşan siyasal, ekonomik etkiler yaratabiliyor. Siyasal açıdan yeni bir durumla karşı karşıyayız. Sadece bir şehrin, mekânın içinde yaşamıyoruz. O şehirle birlikte yaşıyoruz. Biz şehri etkiliyoruz ama muhakkak ki şehir de bizi etkiliyor.

Bu karşılıklı etkileşim içerisinde şehir sadece içine yerleştiğimiz bir mekân olmaktan çıkıp hayatımızı anlamlandıran bir organizmaya dönüşüyor. İnsanların bir ülkede, şehirde yaşaması o insanın herhangi bir yere ait olmasını beraberinde getirmiyor. İnsanlar belli kimlik aidiyetlerini özgür bir biçimde gerçekleştiremiyorsa, kimlik haklarını ve kültürel haklarını gerçekleştiremiyorsa, o şehrin kültürüne ait olamıyorsa o insanlar yaşadıkları şehir içinde diaspora durumuna düşüyorlar.

Yersizleşme ve yurtsuzlaşmanın aşılması bugün insanlığın en büyük problemlerinden birisi olarak önümüzdedir. Ama bu sadece mekansal bir yersizleşmenin, mekansal bir yurtsuzlaşmanın açılması değildir.

İnsanın kimliksel yersizleşmesinin, yurtsuzlaşmasının açılması da ancak küresel şehirler üzerinde yapacağınız tevekkül ile mümkün olacaktır.”

Devletlerin bugün gerçekleştiremediği birtakım barış ve siyasi ilişkilerin kültür üzerinden küresel şehirlerin gerçekleştirilebileceğini söyleyen Çelik ‘‘Kuşkusuz kültür, siyasal ve ekonomik diplomasinin içsel ve gerekli bir zeminidir. Bu yaklaşım farklı kültürleri özgün yanlarıyla küresel diplomasinin bir unsuru haline getirecektir ve burada da küresel şehirler birer diplomatik aktör olarak dünyadaki yerlerini alacaklardır.

Kültürün dünya şehirlerinin, kamu politikalarının merkezinde yer alması gerektiğini bu bakımdan temel görüşümüz olarak ifade ediyoruz. Zirveye katılan şehirlerin kültür yöneticilerine sadece kültürel alanda değil dünya barışı, siyasete katkı ve dünya üzerindeki küresel barışın sağlanması bakımından da büyük bir misyon düşmektedir. Bu buluşmayı bu bakımdan sadece şehir-kültür ilişkisi değil, insanlığın temel meseleleri üzerinde yeni açılımlar getirecek bir zemin olarak görüyoruz ve fevkalade önemsiyoruz. Bu çalışmanın kültürü şekillendiren dünya şehirlerinden İstanbul’da yapılmasını da bu bakımdan çok önemli buluyoruz.

İstanbul her zaman için yakın çevresine, bölgeye ve dünyaya istikrar ve barış mesajı vermiş kadim bir şehirdir” dedi.

Haber Revizyon aralık  dünya şehirleri kültür forumu 1 Haber Revizyon aralık  dünya şehirleri kültür forumu 2

HABER REVİZYON DERGİSİ ARALIK 2013

Bir cevap yazın