Gelecekçiler Ne Yapar?

Dünya üzerinde uzun zamandır yer almasına karşın Türkiye’de 2005 yılından bu yana var olan ve yavaş yavaş da gerek iş dünyasının gerekse devlet yönetimlerinin fark edip önemsediği, olumlu gelecek tasarımına odaklı bir alan fütürizm. İngilizce “future” yani “gelecek” kelimesinden dilimize “fütürizm” olarak geçmiş.

Bu alanda gönüllü veya profesyonel hizmet veren kişilerin kendilerini “fütürist” diye tanımladıkları, Türkçeye “gelecekçi” diye çevrilebilecek bir kavram fütürizm.

Haber Revizyon olarak, “fütürizm nedir ve fütüristler ne yapar?” sorularına cevap aradık ve Fütüristler Derneği Başkanı Murat Şahin’le bir röportaj yaptık. 1 yıldır Fütüristler Derneği Başkanlığını yürüten Murat Şahin, çalışmaları ve geleceğin olası getirecekleriyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Haber Revizyon: Fütüristler Derneğinden bahseder misiniz?

Murat Şahin: Fütüristler Derneği, 2005 yılında, sosyal yaşamın ve iş yaşamının gelecekte nasıl şekilleneceğine dair uzgörülerde bulunmak üzere multidisipliner çalışmalar yapmak üzere kuruldu. Fütüristler Derneği olarak sosyal ve pozitif bilimler açısından tüm disiplinlerin ve teknolojinin insanlığı ne kadar ve nasıl etkileyeceği, nelerin değişeceği ve dönüşeceğiyle ilgili görüşleri paylaşmak; iş yaşamı ve sosyal hayatı iyileştirmeye yönelik yöntemler geliştirmek üzere faaliyetlerde bulunuyoruz.

Fütüristler Derneği’nin temel amacı geniş kitlelerle gelecekçiliğin (fütürizm) kurum ve toplumlara ilişkin; olası, olanaklı ve tercih edilen gelecek senaryolarını ve bunları gerçekleştirmek için atılması gereken adımları inceleyen ilkeli ve bütünsel çalışmalar zinciri olduğunu anlatabilmektir.
Derneğimizin kurucu üyeleri (alfabetik sırayla); Alphan Manas, Faruk Eczacıbaşı, Işık Biren, İbrahim Kavrakoğlu, İrfan Sayar, Jan Nahum, Oğuz Manas, Rıfat Sağlam, Ufuk Emekli, Uğur Yüce’den oluşmaktadır.

Haber Revizyon: Bu zamana kadar Fütüristler Derneği olarak neler yaptınız?

Murat Şahin: Fütüristler Derneği olarak Futurist Shuffle, Fütürizm Okulu, Future Studies, Tekno Kadın, Gelecek Durum Endeksi gibi çalışmalara imza attık. Bu çalışmalardan kısaca bahsetmek gerekirse şöyle ifade edilebilir:

Future Studies dediğimiz çalışmada, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) “Fütürizm”i, seçmeli dersler arasına aldı ve 2012-2013 ders yılında ODTÜ Enformatik Enstitüsü lisansüstü öğrencileri “Future Studies” dersini seçme imkanına kavuştu.

Fütürizm Okulu’nu başlattık. Derneğimizin en kapsamlı projelerinden olan “Fütürizm Okulu”nun ilk dersini 12 Ocak’ta Kadir Has Üniversitesi’nde Fütüristler Derneği Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cenk Tezcan ile gerçekleştirdik.

Futurist Shuffle çalışması kapsamında ise; Microsoft Türkiye ev sahipliğinde 2009 yılından bu yana yılda iki kez düzenlediğimiz Futurist Shuffle toplantılarının en son Kasım 2012’de sekizincisini gerçekleştik. Futurist Shuffle, sektörlerin lider isimlerinin fütüristlerle bir araya gelerek deneyimlerini, başarı öykülerini ve meslekleriyle ilgili gelecek uzgörülerini paylaştıkları önemli bir platformdur.

Nisan 2012’de Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile bir araya gelerek “Fütüristlerle Round Table” adlı özel bir toplantıda derneğimizin faaliyetlerini ve yeni planlarımızı paylaştık. Geleceğe daha güvenle bakabilmek adına yeni bir oluşum içine girdiğimizi ve kitlelerin dikkatini çekmek, farklılaşmak ve dünyada bir ilk olmak adına 1 Mart’ın “Gelecek Günü” olarak kutlanması gerekliliğini anlattık. Bu adımımız otoriteler tarafından da önem teşkil etti ve Bakan’ımızın da destekleriyle dünyada ilk olacak önemli bir oluşuma da adım atmış olduk. 1 Mart “Gelecek Günü” dünya için farklılığın, farkındalığın önemini ifade ediyor ve bu oluşumu bizler gerçekleştirdik.

DÜNYANIN İLK GELECEK GÜNÜ

İlk kutlamayı 1 Mart 2013 tarihinde Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleştirdik.

“Gelecek Günü” kutlamalarımızda birçok önemli fütüristi de ağırladık. Dünya Fütüristler Birliği Başkanı Timothy Mack’in ana konuşmacı olarak katıldığı dünyanın ilk ‘Gelecek Günü’ buluşmamızda Manchester Üniversitesi İnovasyon Araştırmaları Enstitüsü Doçenti ve Rusya Ulusal Araştırma Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde İnovasyon ve Yenilik Profesörü Dr. Özcan Sarıtaş da yer aldı.

Gelecek Günü’nde BSH Türkiye İcra Kurulu Başkanı Norbert Klein, Intel Fütüristi & Evangelist Steve Brown, Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Unilever Türkiye Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel gelecek uzgörülerini paylaştı.

Derneğimiz tarafından hazırlanan ve 2030 yılında insan hayatındaki değişimlerin anlatılacağımız ‘İnsan 2030 Raporu’nun ilk sonuçlarını da kamuoyu ile paylaştık.

Etkinliğimizde Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Brightwell Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, Türk Telekom Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Dr. Mustafa Aykut birer konuşma yaptı. Fütüristler Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ufuk Tarhan ve ben derneğimizin diğer önemli çalışmaları hakkında da bilgi verdik.

GELECEKTEN HABER VAR

Haber Revizyon: Fütüristik bakış açısıyla 2013’de hayatımızda neler değişecek?

Murat Şahin: Öncelikle artık web dönemi bitiyor, mobilitenin artması nedeniyle mobil aplikasyonlar çok fazla kullanılacak. Kağıt ortamındaki bilgi ve belgelerle vedalaşmanın yolu da bu oldu.

Müze, sinema, otobüs bileti vb. her şey artık telefonumuzda olmaya başlayacak. Bu sayede kimlik, pasaport, kredi kartı vb taşımayacak hale gelmenin ilk adımını atmış olacağız.

Dünyada ise genetik çalışmalar, basit gen haritası çıkarma çözümleri ile birlikte 3 boyutlu yazıcı teknolojisinde gündem oluşturacak gelişmeler öngörüyoruz.

Teknolojinin yaşam biçimlerimize kattığı özgürlüklerin yaşamı kontrol etmek amaçlı kısıtlanma, denetlenme çabası ise 2013’ün tartışılacak ancak çözüme kavuşacak konularından olacak.

Akıllı ilaçlar konusunda da somut gelişmeler bekliyoruz. Kullandığımız ilaç bedenimizde sadece hastalıklı yerde reaksiyon gösteriyor olacak.
Şirketlerin geleneksel eğitim sistemlerini terk edip, deneyim tabanlı modellere geçişi artacak.

Artan enerji ihtiyacı, kullandığımız elektrikli ve elektronik cihazların küresel ısınmaya etkileri nedeniyle enerjinin verimli kullanılması daha da kritik hale olacak. Özellikle şirketlerin enerji verimliliği yatırımlarının teşvik edilmesi söz konusu olacak.

Çevrecilik ve yeşil anlayış artık sosyal sorumluluk olmaktan öte bir durum bu nedenle de konu “being blue” olarak artık var olmak için olmazsa olmaz bir boyuta geliyor.

haber revizyon mayıs 2013 fütüristler derneği murat şahin 1 haber revizyon mayıs 2013 fütüristler derneği murat şahin 2 haber revizyon mayıs 2013 fütüristler derneği murat şahin 3

HABER REVİZYON DERGİSİ MAYIS 2013

 

Bir cevap yazın