Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği ve 3 gün süren Türkiye İnovasyon Haftası etkinliği katılımcıların yoğun ilgisiyle coşkuya dönüştü ve 7’den 70’e inovasyona ilgi duyan herkesi biraraya getirdi. Tüm konuşmacıların dolu salonlara seslendiği etkinlik ayrıca üniversitelere, sanayicilere, tasarımcılara, öğrencilere ve proje sahiplerine etkileşim ortamı da yarattı.
İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası Kenan Işık’ın sunumu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başladı.
Konuşmasına, İnovasyon Haftası’nda emeği geçen Ekonomi Bakanlığı’na ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne teşekkür ederek başlayan Erdoğan, 3 gün boyunca yapılacak müzakereler, istişareler ve sunumların yanında, sergiler, ziyaretler, buluşmalar, projeler ve turnuvalar sayesinde inovasyon konusunun etkili bir gündem maddesi olacağına inandığını söyledi.
Konuşmasında Türk ekonomisinin geldiği noktayı değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin dünyadaki pek çok ülke gibi zengin petrol rezervleri, doğalgaz yatakları, altın madenleri ya da buna benzer tabii zenginlikleri olmadığına bu yüzden de daha çok çalışmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.
Bunun ilk etapta dezavantaj gibi göründüğüne dikkat çeken Erdoğan, uzun vadede kendi yağıyla kavrulan bir ülke olarak büyük bir potansiyel arz ettiğini söyledi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Evet… Bizim yeterince petrolümüz, doğalgazımız, altın madenlerimiz olmasa da genç, dinamik, üretken, çalışkan, zeki bir iş gücümüz, insan kaynağımız var.’’
Bu insan kaynağını doğru yönlendirmenin önemine değinen Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusuyla dünyada çok avantajlı bir yerde durduğunu vurguladı. ‘’Kuru kuruya’’ genç nüfusa sahip olmanın yetmediğini de ifade eden Başbakan Erdoğan, Ne iş olsa yaparım’ diyen bir gençlik değil; dil bilen, meslek sahibi, ufuk sahibi, dünyayı farklı bakış açılarıyla gören ve dünyayı takip eden bir nesil yetiştirmenin gayreti içinde olduklarını söyledi.
Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Ekonomide gerçekleştirdiğimiz reformlar aynı şekilde bu genç nüfus kaynağımızın daha iyi değerlendirilmesini sağladı. Türkiye’yi dünyaya açarak, Türkiye’yi dünya ile buluşturarak aynı şekilde genç nüfusumuza bir vizyon kazandırdık. Araştırma geliştirmeye, inovasyona yaptığımız yatırımlarla, bu alanı her zaman destekledik, destekliyoruz ve destekleyeceğiz. Tüm bu yatırımlarımız, tüm bu reformlarımız şu anda artık meyveleri olgunlaşmaya başlayan bir ağaca dönüştü.
Şu anda, Türkiye’nin dört bir yanından, artık dünyaya örnek olacak, dünyada yankı bulacak, karşılık bulacak çalışmalara, buluşlara, projelere ilişkin haberler alıyor ve bunun memnuniyetini yaşıyoruz.’’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının sonunda 2023’te Türkiye’nin dünyanın en iyi 10 ekonomisinden biri olacağını söyledi ve ekledi: “Başımız öne eğik bir millet değil, başı dik, mağrur ve muzaffer bir millet olmak zorundayız’’ dedi.
Bakan Çağlayan kürsüde
Daha sonra kürsüye gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de TİM’e üye olan 55 bin ihracatçının son birkaç yıldır sadece ihracat yapmakla, ekonomiyi büyütmekle ya da yeni pazar arayışlarıyla sınırları kalmadığını belirterek, ihracatçının tüm bunlara ek olarak Ar-Ge ve yüksek teknolojiden daha fazla pay almak için kollarını sıvadığını ve bu gelişmelere öncülük ettiğini söyledi.
Zafer Çağlayan en güncel rakamlarla Türkiye’nin 2012 ihracat rakamının 151.5 milyar dolar olduğunu belirtirken bu rakamın Türkiye’nin ihracat yaptığı tüm ülkelerin yüzde 75’inin siyasi krizde olmasına rağmen yakalanabildiğinin de özellikle altını çizdi.
Geçmişte Türk sanayisinin katma değere, ileri teknolojiye ihtiyacının olmadığına değinen Çağlayan, Türk Sanayisinin adeta sanal bir dönem yaşadığını söyledi.
Bugün Ak Parti hükümetinin istikrarlı iktidarı sayesinde artık Türk sanayisinin atağa kalktığını kaydeden Çağlayan, bu atakla birlikte Türkiye’nin dünyanın 16. büyük ekonomisi ve dünyanın ihracatı en hızlı gelişen 3. ülkesi konumuna geldiğini belirtti.
Teşvik Yasaları Atağı Hızlandırıyor
Konuşmasının bir bölümünde Türkiye’deki teşvik sisteminin bu sene itibariyle ciddi bir değişim yaşadığının altını çizen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu değişimle birlikte Türkiye’nin de bir makas değişimine girdiğini belirtti.
Geçmişte yatırım yapmak isteyen herkese teşvikler sağlandığını söyleyen Çağlayan, bu sene çıkarılan Ar-Ge Teşvik Yasası ile yüksek teknolojiyi, yüksek katma değeri, inovasyonu olmazsa olmaz kabul eden ve ancak bunları yapanları teşvik eden bir sistem yarattıklarını belirtti.
Çağlayan bu kapsamda da ilk etapta ithalatın önünü kesecek 15 milyar TL’lik teşviki hızla devreye sokacaklarının altını çizdi.
“Tablo Mutluluk Verici”
Zafer Çağlayan TİM İnovasyon Haftası’nın ilk gününde açılış konuşmasını Türkiye’nin geldiği son durumun mutluluk verici olduğunu söylemesiyle tamamladı.
Çağlayan: “Türkiye Avrupa’nın en çok başvuru yolladığı ilk 3 ülkesinden biri oldu. Yine 2010 yılında ülkemizin yaklaşık 31 bin tasarım başvurusu bulunurken 2011 yılında bu sayı aynı ihracatımızdaki artışta olduğu gibi yüzde 20 artarak 36 bin 578’e ulaşmıştır. Avrupa Birliği Uluslararası Tasarım Yarışmalarında en çok derece yapan ülkelerin sıralandığı top 100 en iyi tasarımcılar listesinde 2.sıraya yerleşmiştir. Ümit ediyoruz ki bu tasarımlar, bu projeler tozlu raflarda kalmayacak ve 2023 hedeflerini bu tarihten önce yakalayacaklar.
Türkiye’nin geldiği bu noktayı mutlulukla izliyoruz.” diyerek konuşmasını tamamladı.
TİM Başkanı Büyükekşi’den 3 İnovatif Öneri
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İnovasyon Haftası’nın açılış konuşmasında, 2023 vizyonunda yol haritası niteliğinde önerilerini katılımcılarla paylaştı.
TİM İnovasyon Haftası’nın yaratıcısı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi zirvenin ilk gününde yaptığı açılış konuşmasına başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde pay sahibi olan herkese teşekkür ederek başladı.
Organizasyonun gerçekleştirilmesinde büyük emeği olan TİM’e bağlı 55 bin ihracatçıya ayrıca teşekkürlerini sunan Büyükekşi, “Onların girişimci ruhu olmasaydı, bugün ihracat, Türkiye ekonomisinin bu kadar önemli bir parçası olmayacaktı.” diyerek katılımcılara Türk ihracatçılarının önemini hatırlattı.
Kanatlarımız İnovasyon
Mehmet Büyükekşi konuşmasının ilerleyen bölümlerinde inovasyonun ihracattaki önemine değinerek Türk ihracatçısı için artık uçma vakti’nin geldiğini söyledi. Türk ihracatçısının kanatlarının inovasyon olduğunu söyleyen Büyükekşi artık herkesin inovasyonun önemini kavradığının altını çizdi.
İnovasyon Haftası’nın bu bilincin en önemli göstergesi olduğuna dikkat çeken Büyükekşi 7 yıl önce bir konferans olarak başlayan bu organizasyonun ekonominin gündemindeki yerine göre 3 günlük büyük bir organizasyona dönüşmesinin önemini anlattı.
Büyükekşi’den Yeni Öneriler
Mehmet Büyükekşi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dinlediği açılış konuşmasında 2023 vizyonunda yol haritası olabilecek 3 yeni önerisini de katılımcılarla paylaştı. Büyükekşi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde toplumsal değerler zincirindeki değişimin devam etmesi gerektiğini söyledi.
Zincirin tepesine yaratıcılığı, her düzeyde inovatif insan fikrini koymak gerektiğini belirten Büyükekşi, bu fikrin toplumu motive edeceğini ve her düzeyde yaratıcılığı teşvik edeceğini söyledi.
Büyükekşi ikinci bir öneri olarak da Ulusal İnovasyon Stratejisi’nin oluşturulması ve bir devlet belgesi olarak ortaya konulması gerektiğini söyledi.
TİM Başkanı Büyükekşi, tüm paydaşların katılımı ve katkıları ile 2023 inovasyon stratejisinin ivedilikle belirlenmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi.
Büyükekşi’nin üçüncü ve son önerisi ise kendisinin de konuşmasında belirttiği gibi oldukça değişik, enteresan ve kârlı bir öneri oldu.
Gelişmiş ülkelerde tasarım ve ürün geliştirme faaliyetlerinin pahalı hale geldiğine dikkat çeken Büyükekşi, eğer İstanbul’u dünya ölçeğinde bir tasarım ve inovasyon cenneti olarak ilan edersek ve dünya ölçeğinde bu algıyı yönetirsek 2023 yılında dünya tasarım ve inovasyon pastasından büyük bir pay alabileceğimizi de sözlerine ekledi.
Bunun İstanbul’u yalnızca maddi anlamda değil manevi anlamda da dünya başkentlerinden biri yapabileceğini belirtti.