Türkiye’de perakende sektörü son yıllarda çok hızlı bir büyüme eğilimi gösteriyor. Bunun en önemli nedeni genç nüfusun özellikle Avrupa ülkelerindekilere oranla çok fazla olması ve bu kitlenin modaya olan ilgisi. Buna paralel olarak high fashion – fast fashion odaklı birçok yabancı marka ülke pazarına oldukça agresif büyüme stratejileri, yoğun reklam ve pazarlama politikalarıyla giriyor. Dolayısıyla; sektördeki mevcut markalar da kendi içlerindeki moda derinliğini arttırmaya başlıyor ve sezon trendlerinin sıkı birer takipçileri oluyor.
Hanım hanımcık Leydi ve Minimal Gotik Teması
Sonbahar / Kış sezonunda moda trendleri arasında en öne çıkanlar; hanım hanımcık leydi teması ve siyah kuğu edasıyla minimal gotik teması. Hanım hanımcık temasında; 1940’lara ve 1950’lere geri dönüş gözlemliyoruz. Bel bölgesinin kadınsı inceliğini ve zarafetini vurgulayan, vintage aksesuarlarla kombine edilebilen bu moda akımı tam bir ‘leydi’ havasını yaratıyor. Trendin en belirgin özelliği vücut kıvrımlarını ön plana çıkaran pastel tonlardaki peplum tarzı elbiseler ve etekler. Gotik teması ise; siyah rengin cezp edici etkisi ile özdeşleşiyor. Kadifeden dantele, deriden kürke, hepsi ahenkli bir şekilde adeta bir kuğu gibi siyah asaletine bürünüyor!
Sezonun öne çıkan renkleri haki yeşili, pastel tonları ve siyah olsa da; kırmızı ve morun her tonu ile renklenen kıyafetleri de unutmamak gerekiyor. Bu sıcak tonlarla sonbahar kış sezonu dinamizmini yakalıyor.
Bu sezon vurgulanan bir diğer renk ise beyaz. Paltodan elbiseye bastan basa bembeyaz giyim; masumiyeti ve asaleti temsil ediyor.
Aksesuarda ise; giyimdeki trendlere tamamlayıcı olacak moda anlayışı ön plana çıkıyor. Kırmızı, yeşil ve turuncu gibi neon renkleri ile kendinden söz ettiren bu temada; kanvas kumaştan sırt ve kurye çantaları, örgü bere ve eldivenler sıkça kullanılan aksesuarlardan. Leydi temasının etkisini ise; vintage inci kolyeler & bileklikler, kemik çerçeve gözlükler, siyah ya da pastel tonlardaki kısa saplı romantik çantalar olarak fark ediyoruz. Tasarım anlayışında daha lüks algısı olan markalarda ise; soğuk nötr tonlar tercih ediliyor. İşlenmemiş malzemelerle üretilen, formları net olmayan, el yapımı, otantik işlemeli modeller göze çarpıyor.
Her sezon olduğu gibi yine, 2012/13 Sonbahar – Kış sezonu birbirinden orijinal trendleri ile heyecan veriyor. Keyifli alternatiflerin olduğu bir sezon bizleri bekliyor.
HABER REVİZYON DERGİSİ EKİM 2012