Spor & Sponsorluk

Medya dünyasından müsabaka alanlarına sporun yeni yol arkadaşları büyük ölçekli şirketler oldu. Sponsorluk, sadece spor kulüplerinin değil birçok branşta “federasyonların” bile ana kaynakları arasına girdi. Profesyonel ve amatör sporlarda kulüplerin şirketler tarafından desteklenmesi, sporculara özel sponsorluk anlaşmaları; markalarla anılan ligleri ile artık uluslarası spor – sponsorluk ilişkilerini çok üst düzeylere taşıdı.

 

Belediyeler, vakıflar veya dernekler adına yürütülen spor kulübü faaliyetleri yeni dönemde markalar ile birebir anılmaya başlandı. Başarılı kulüp ve sporculara yatırım yaparak marka değerini arttıran şirketler sponsorluklar yoluyla, bu sporların izleyicileri, takipçileri yani ürünlerini sunduğu nihai tüketicileri üzerindeki olumlu etkiyi arttırmayı amaçlıyorlar. Sponsorluk çalışmalarının marka imajını güçlendirme konusunda ciddi etkileri var. Kulüp takımları dışında özellikle liglere ve milli takımlara yapılan yatırımlar da son yıllarda bu desteğin hızla artmasında belirleyici oldu.

Yasal Düzenlemeler Etkili Oldu

Elbette sponsorluğun yaygınlaşmasında yasal düzenlemeler ile getirilen vergi avantajları etkili oldu. 2004 yılından önce sportif amaçlı sponsorluk harcamaları ancak “reklam harcamaları” kapsamında gider yazılabiliyordu. 2004 yılı içinde gelir ve kurumlar vergisi kanununa eklenen hükümlerle, sponsorluk harcamalarının amatör spor dallarında tamamının, profesyonel spor dallarında ise yüzde 50’sinin vergi matrahından indirilmesine olanak sağlandı. Diğer taraftan, spor kulüpleri kamuya yararlı dernek statüsüne sahipse bunlara yapılan bağışlar, beyan edilen gelirin veya kurum kazancının yüzde 5’i ile sınırlı olarak vergi matrahından düşülebilmektedir. Sponsorların vergi ve SSK prim borçları olmaması önkoşullardan biri.

Spor Pazarı Notları:

Dünyada futbol endüstrisinin büyüklüğü, her transfer döneminde yaklaşık 200 milyar dolara ulaşıyor.
Coca Cola, 1974 yılından beri Dünya Kupası’nın resmi sponsoru.

Son yıllarda spora kaynak ayıran şirketlerin en çok tercih ettiği alan “federasyon sponsorluğu” oldu. Türkiye’de en çok sponsor çeken 20 spor federasyonu arasında; futbol, basketbol, otomobil, satranç ve voleybol öne çıktı.

21 farklı sektörde sponsoru bulunan federasyonlara en çok Türk Hava Yolları (THY) kaynak aktardı.

Ana sponsorluklarda öne çıkan markalar: Türk Hava Yolları, Turkcell, Efes Pilsen, Arçelik/Beko, Ülker, TTNet, PTT, Türk Telekom, Garanti Bankası, Vakıfbank, Pınar, Avea, Vestel, Medical Park.

haberrevizyon ekim 2012 spor 1 haberrevizyon ekim 2012 spor 2

HABER REVİZYON DERGİSİ EKİM 2012

 

 

 

Bir cevap yazın