Türkiye ve Avrupa Birliği, Avrupa’ya seyahat etmek isteyen Türk yurttaşlarının “kâbusu” haline gelen vize zorunluluğunu ortadan kaldıracak ve vizesiz seyahatin önünü açacak mutabakat protokolü imzalandı.
Karşılığında Türkiye’ de, Avrupa ülkelerinin “karabasanı” olan yasadışı göçmenler konusunda bir adım atacak ve kendi toprakları üzerinden yasa dışı yollarla AB’ye giren göçmenleri geri kabul edecek.
İmzalanan Türkiye-AB Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ile Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tarif ettiği gibi Ankara-Brüksel ilişkilerinde bir “dönüm noktası mı” olacak yoksa sadece konjonktürel bir gelişmeyi mi temsil edecek?
Anlaşmalar, başkentin tarihi Ankara Palas binasında kalabalık ve üst düzey bir katılımla imzalandı. Erdoğan’ın toplantıya katılıp konuşma yapması, sürece verdiği kişisel önemi gösterirken; kabinedeki hemen her bakanın da salonda olması hükümetin AB üyelik sürecine bağlılığını belirten sembolik bir gelişmeydi.
AB Brüksel’i Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Yetkilisi Cecilia Malström’ün temsil etti.
VİZESİZ SEYAHAT 3 YIL SONRA BAŞLAYACAK
AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Naucodie tarihi imzayı “Türkiye’nin sınırları AB’nin sınırları haline gelecek” diye açıklamıştı.
Türkiye ile AB arasında imzalanan ‘Vize Muafiyet Süreci ve Geri Kabul Anlaşması’nın yol haritası şöyle:
– Geri Kabul Anlaşmaları, bir ülkede yasadışı bulunan kişilerin anlaşma yapılmış veya en son transit geçiş yaptıkları ülkeye geri gönderilmesini düzenliyor. Yasadışı yolla AB ülkelerine giden veya bu ülkelerde bulunurken yasadışı duruma düşen (vize süresini geçiren) Türk vatandaşları geri kabul edilecek. Aynı uygulama Türkiye’deki yabancılar için de uygulanacak.
– Anlaşma tüm AB ülkelerini kapsayacak.
– Vize Muafiyeti Yol Haritası’nda AB, Türkiye’nin anlaşma koşulları yerine getirip getirmediğini izleyecek. Bu sürec, vize muafiyetinin tanınması bakımından büyük öneme sahip olacak.
– Yol Haritası, seyahat belgelerinin (pasaport vb.) güvenliği, göç, kamu düzeni ve güvenliği ile temel haklar gibi vize muafiyeti ve Geri Kabul Anlaşması’nın düzgün bir şekilde uygulanmasıyla ilgili kurallar ve yükümlülükleri içeriyor.
– Atılan imzalar ardından sürecin başarıyla tamamlanması halinde Türk vatandaşları için vize muafiyeti gerçekleşecek.
– Vize muafiyeti stratejisi, AB’nin Doğu’ya doğru genişleyen sınırlarını düzensiz göçe karşı koruyacak şekilde tasarlandı. Atılan adımlar neticesinde, o ülke vatandaşlarına önce vize kolaylığı, sonra da vize muafiyeti verilecek.
ÜÇ AYA KADAR GİRİŞ SERBEST
– Süreç başarıyla tamamlandığında sadece belli kategorideki Türk vatandaşlarının değil, tüm Türk vatandaşları AB ülkelerine üç aya kadar vizesiz seyahat edebilecek.
– Vize muafiyeti süreci Türk vatandaşlarının ortaklık hukuku çerçevesinde kazanmış olduğu haklardan bağımsız olacak ve bu haklara halel getirmeyecek.
– Türkiye çeşitli ülkelerle yürürlüğe koyduğu vizesiz seyahat anlaşmasını AB’ye tam üye olana kadar muhafaza edecek.
– Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vize almadan gidebilmeleri Geri Kabul Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden en geç 3-3,5 yıl sonra başlayacak.
– Vize muafiyeti gerçekleştiğinde Schengen Alanı’na dahil AB üyesi ülkelere vizesiz gidilebilecek. Schengen Alanı’na dahil olmayan Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi’ne de vizesiz seyahat mümkün olacak. İngiltere ve İrlanda ise özel durumlarından kendi vize politikalarını sürdürecek.
– Geri Kabul Anlaşması, taraflar onayladıklarını bildirdikleri tarihi takip eden ikinci ayın 1. gününde yürürlüğe girecek.
– Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması, AB ülkelerinde bulunan, ikamet eden, çalışan vatandaşlarımızı etkilemeyecek.
– AB ülkelerine giren göçmenlerin Türkiye’ye iadeleri ancak bu kişilerin ülkemizden AB’ye girdiklerinin tarafımızca kabulu durumunda söz konusu olacak.
– Anlaşma Türkiye’nin ‘misafir’ kabul ettiği Suriye vatandaşlarına etkilemeyecek.
– Anlaşma çerçevesinde iade edilecek düzensiz göçmenlerin iade masrafları, gönderen ülke tarafından karşılanacak.
VİZE UYGULANMAYAN ÜLKELER
Antigua -Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Belarus (Beyaz Rusya) Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika,Karayip, Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Moldova, Moğolistan, Nikaragua, Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, Rusya, St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tanzanya, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela, Vatikan, Katar, Kamerun, Yemen, Yeni Zelanda, Ukrayna.
HABER REVİZYON DERGİSİ MART 2014